Recept klassisk lasagne, vegansk

En ugnsform med lasagne, isbergssallad i skål i bakgrunden

En riktig klassiker! Det här är en rätt som många gärna vill ha som en eåterkommande rätt. Den är tämligen lättlagad och brukar falla de flesta i smaken.

Den är inte heller svår att göra vegansk för de som vill. Välj bara mjölkfria mejerialternativ och se till att lasagneplattorna är mjölk- och äggfria.

Ingredienser
1–2 gul lök beroende på storlek
1 klyfta vitlök
olja till stekning
400 gram vegetabilisk färs
1 förpackning krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 buljongtärning
2 tsk basilika
salt och peppar
lasagneplattor
riven ost

Béchamelsås
4 msk idealmjöl
8 dl mjölk
2 msk smör/margarin
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°C. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den mjuk i lite olja, tillsätt sedan färsen och stek tills färsen fått lite färg och är genomstekt. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljong. Låt sjuda under lock i cirka tio minuter. Krydda med basilika, salt och peppar och låt sjuda några minuter till.

Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull, gärna tjockbottnad. Lägg i matfettet och koka upp såsen under omrörning. Låt sjuda på svag värme i 3–4 minuter, rör då och då så att det inte kokar fast i botten. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnssäker form. Varva färssås, béchamelsås och lasagneplattor. Avsluta med sås och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 20–25 minuter.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: