Recept klassisk lasagne, vegansk

En ugnsform med lasagne, isbergssallad i skål i bakgrunden

En riktig klassiker! Det här är en rätt som många gärna vill ha som en eåterkommande rätt. Den är tämligen lättlagad och brukar falla de flesta i smaken.

Den är inte heller svår att göra vegansk för de som vill. Välj bara mjölkfria mejerialternativ och se till att lasagneplattorna är mjölk- och äggfria.

Ingredienser
1–2 gul lök beroende på storlek
1 klyfta vitlök
olja till stekning
400 gram vegetabilisk färs
1 förpackning krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 buljongtärning
2 tsk basilika
salt och peppar
lasagneplattor
riven ost

Béchamelsås
4 msk idealmjöl
8 dl mjölk
2 msk smör/margarin
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°C. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den mjuk i lite olja, tillsätt sedan färsen och stek tills färsen fått lite färg och är genomstekt. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljong. Låt sjuda under lock i cirka tio minuter. Krydda med basilika, salt och peppar och låt sjuda några minuter till.

Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull, gärna tjockbottnad. Lägg i matfettet och koka upp såsen under omrörning. Låt sjuda på svag värme i 3–4 minuter, rör då och då så att det inte kokar fast i botten. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnssäker form. Varva färssås, béchamelsås och lasagneplattor. Avsluta med sås och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 20–25 minuter.

8 kommentarer på “Recept klassisk lasagne, vegansk

  1. Pingback: Veckomeny 18 maj | Vego Eco

  2. Pingback: Veckomeny 18 januari | Vego Eco

  3. Pingback: Veckomeny 8 mars | Vego Eco

  4. Pingback: Veckomeny 26 april | Vego Eco

  5. Pingback: Veckomeny 7 juni | Vego Eco

  6. Pingback: Veckomeny 6 september | Vego Eco

  7. Pingback: Veckomeny 29 november | Vego Eco

  8. Pingback: Veckomeny 28 mars | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: