Indisk vegokedja i Vasastan

Bild på fasad till restaurang med bilder på indisk mat

Det Indiska köket har en stor mångfald och varje indisk region har en egen tappning på sina klassiska rätter men grunden i matlagningen är smakrika kryddor. Detta enligt den indiska restaurangen Saravana Bhavan, och det är också vad du får vid ett besök hos dem.

Saravana Bhavan är en del av en internationell indisk restaurangkedja. Kedjan startades 1981 och har idag 71 restauranger i 20 länder runt om i världen. Sverige fick nyligen sin andra restaurang. Den första öppnade förra året i Kista och i början av året fick Vasastan tillökning av sitt restaurangutbud när Saravana Bhavan slog sig ner på Sankt Eriksgatan.

Indiska restauranger finns det en hel del sedan tidigare i stan men det som gjorde många av oss extra glada över just detta tillskott är kedjans vegetariska inriktning. Saravana Bhavan har bara laktovegetarisk och vegansk mat på menyn. Det här kan förstås både underlätta och försvåra. Plötsligt får vi veganer mer att välja bland på menyn, ett kärt och välkommet “problem”.

Smakrik kryddning

Indisk mat är kanske mest känt för sina kryddor. Maten får sin smak av en blandning av många kryddor som tamarind, kardemumma och cayenne. Långt ifrån bara curry vilket somliga som uttrycker fientlighet mot denna smakrika mat kan påstå. Nej, det är långt mer än så! Det är en riktigt fest för smaklökarna, en del är starkt men absolut inte så att det är för starkt eller överkryddat. Att det bara är starkt blir en inte lycklig av.

Ett bra sätt att få smaka på många olika kombinationer är att beställa den meny som består av flera skålar av godsaker, som grytor, röror, vada med mera. Här är det smakrikt och gott, en glädje att smaka på allt från de olika skålarna. Det som tyvärr drar ner rejält är att maten inte är riktigt varm. Det är återkommande och långt ifrån bara jag som reagerar. I stort sett varje person som hamnat vid grannborden har sagt samma sak. Synd.

En rund silverbricka med små skålar med mat, i mitten ris och bröd

Härligt med många vegoval

Det är befriande att kunna välja bland många veganska rätter, och även ha förstående personal när en är lite krånglig och ställer frågor om ingredienser. För den som vill äta veganskt kan inte välja bland allt eftersom menyn även består av rätter med mjölkprodukter. Ghee är en vanligt förekommande ingrediens i indisk matlagning och finns även här.

Men detta är inget problem för den som siktar in sig på den veganska delen av menyn. Personalen hjälper också gärna till. Här finns dock ett kommunikationshinder, de talar inte svenska. Engelskakunskapen bland Stockholmarna är generellt tämligen god men att diskutera ingredienser och försäkra sig om kostens innehåll kan förstås vara en fördel att kunna göra på svenska.

Lokalen, som består av två våningar, är trevlig men långt ifrån tillgänglig. Det finns några bord på entreplan medan flertalet finns en trappa ner i en lite mysigare del. Här serveras du av välkomnande och kunnig personal. Så långt allt fint.

En vägg med en världskarta

En kan inte annat än vara glad över att en vegetarisk restaurang som levererar så smakrik och god mat kommit till stan. Ett säkert kort för en smaklig måltid men det slår ändå inga gnistor om detta. Kanske är det kombinationen av ljummen mat och tillgänglighet. Men det är gott, fler besök kommer det helt säkert att bli, men det är inte en av stans höjdare.

Denna recension har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: