Vällagad snabbmat

Ice creem & peanut butter cookie sandwich sedd uppifrån, en kopp kaffe till höger

En snabbmatsrestaurang som påminner om de amerikanska ställena som en ofta ser på film. Men med en väsentlig skillnad. Inredningen består inte av grälla färger med låga röda skinnsoffor. Istället är det avgränsat mellan de låga borden med frostat glas för lite avskildhet och hela inredningen går i en brun ton där bar och de höga bord med barstolar som finns är av trä och metall.

Men den största skillnaden är förstås ingredienserna på menyn. Den vid första anblick traditionella snabbmatsmenyn med cheeseburgare, buffalo wings och kebab roll är en fullt veganiserad meny. Animalier lyser helt med sin frånvaro här, givetvis – med namnet Dirty Vegan så kan en inte tänka sig något annat.

En bar i trä, höga bord med barstolar till vänster, gröna rektangulära lampor i taket

Veganskt inte bara sallad

Inte helt korrekt tänker sig många veganmat som något hälsosamt, inte hamburgare och snabbmat i första taget. Hur många gånger har jag inte fått höra att ”du lever väl bara på salladsblad” av fördomsfulla tungor när det kommit fram att jag är vegan. Men det är verkligen inte vad du får här.

Namnet Dirty Vegan signalerar onekligen en lite mindre hälsosam touch än vad vegansk mat kanske brukar förknippas med. Och det är den lite mer “dirty”-känslan som fokus hamnar på när en läser menyn. Den sänder inga som helst vibbar om att det ska vara något annat än mäktigt, matigt och fett.

Seitan som basingrediens

På menyn finns det som jag gissar att de flesta förväntar sig när de tänker på en snabbmatsrestaurang som fries, slaw, pickles, onion burger och sweet potato… I stort sett alla proteinalternativ är baserade på seitan och lagas av restaurangen. Kanske kan låta som en överflödig kommentar gällande en restaurang, borde väl vara självklart att de lagar maten?! Men absolut inte, det är knappast ovanligt att en får en burgare, biff eller annat vegetariskt protein som är av färdigt fabrikat när en går ut och äter. Så även om det är en snabbmatsrestaurang från kundens perspektiv sett, så är det långt ifrån det som gäller tillagningen av maten. Med ett undantag ska tilläggas. Korven, även den seitan, är färdigköpt men utöver den så tillagar de allt själva.

Första intrycket av de olika rätterna kan te sig lite olika skulle en kunna uttrycka det. Att beställa en burgare med en sideorder, kan när brickan ställs fram, ge ett lite kalt intryck. Det är inte vad du kan säga om till exempel kebabrullarna som ger ett mycket mer matigt intryck med sin rika, härliga fyllning. Men låt inte skenet bedra. Den matigheten är genomgående – det är väl här det lite “dirty” kommer igen, tack vare välkryddade och härliga fyllningar och såser.

Cheeseburgare på bricka, till höger en skål med slaw

Att det är väl tilltaget med tillbehör gör det inte bara väldigt gott utan även mättande. Så det för ögat första intrycket av den lite tomma brickan med en cheeseburgare bredvid en slaw är allt annat än torrt och smaklöst, kryddningen är verkligen lyckad får jag säga. Och det är viktigt, seitan utan en god kryddning är annars inte mycket till njutning.

Cheeseburgare som det är ätit ett par tuggor på, till höger en skål med slaw

Även bland det sötare så är det mättande. Efterrätten “ice creem & peanut butter cookie sandwich” som finns kan närapå mäta sig med en egen måltid. Den är underbart god och oerhört mäktig. Fyllningen med vaniljglass är från Oatly vilken är den sorts glass de använder även i det övriga utbudet som innehåller glass, som de milkshakes som finns på menyn.

Ice creem & peanut butter cookie sandwich, en kopp kaffe i bakgrunden

Är riktigt glad över denna lilla restaurangs existens. Det är trevligt och vällagat, även om det är snabbmat som saluförs så känns det som att det ligger långt mer kärlek bakom maten än vad konceptet annars kan erbjuda. Kunde vi bara flytta den från en lite avlägsen del av söder till, säg Kungsgatan, skulle jag vilja se reaktionen hos alla “vanliga” snabbmatsätare.

Jag har svårt att tro att den här maten inte faller även de traditionella (läs animalieätande) snabbmatsvurmarna i smaken. Det är lagom fett och smakrikt. Men för det inte så att det blir flottigt oaptitligt vilket jag annars upplever att det kan vara. Vi får framöver helt enkelt se till att orsaka oss vägen förbi söder och detta ställe mer framöver.

En version av denna text har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: