Vad står på framtidens meny?

Textplattor med klimatjämförelser på proteiner

Vad kommer vi att äta i framtiden? Kommer den gröna vågen fortsätta för att ersätta köttet, blir det laboratoriemat på middagsbordet och vilken syn kommer vi att ha på den kost vi äter idag?

Trender kring mat, vad en ska eller inte ska äta, med olika typer av dieter som kommer och går, väcker mycket känslor. Det är stort fokus på mat och vi har nog sällan varit så matfixerade som vi är nu. Det är bra om även medvetenheten om vilken stor inverkan det vi äter har på både klimat och hälsa kan öka. På Spritmuseum pågår nu utställningen Framtidens Mat & Dryck, om visioner, fakta och trender inom mat. Klimatfrågan finns genomgående med på olika vis men även hälsoaspekten är tydlig.

Proteinskifte

Redan idag ser många intresset för den gröna kosten som en permanent förändring snarare än en trend. I utställningen visas flera infallsvinklar på ett kommande proteinskifte där det röda köttet närmar sig bäst-före-datum till förmån för mer hållbara proteinkällor. Här radas olika alternativ upp där även en historisk tillbakablick ges. Grödor som odlats i Sverige under århundraden men glömts bort kommer tillbaka. Kommande generationer kommer att njuta av mat som mor- och farföräldrar åt. Återkomsten av de här grödorna bidrar till ökad mångfald på våra åkrar när gamla sorter som Ölandsvete och Gotlandslins kommer tillbaka.

Glasburkar med grödor på rad
Gamla grödor som odlades förr i Sverige men som glömts bort kommer tillbaka, som till exempel Ölandsvete, Gotlandslins och Rättviksärt.

Nya proteiner för bönderna istället för att fortsätta med den ohållbara djurindistrin alltså. Och med ny teknik spås precisionsodling ta över där varje del av åkern optimeras med hänsyn till jord och tid. Men inte bara bonden har hjälp av ny teknik, även konsumenter kan följa varornas väg till butiken med hjälp av blockchain. En möjlighet att sätta krav på rättvisa villkor och kvalitet när produkten kan scannas för att få fram information om hela processen, från gård till butikshylla.

Plastförpackningar med bitar föreställande mat som scannas
Med blockchainteknik kan varans väg till butikshyllan följas. Tekniken beskrivs som en algoritm som lägger in information i olika databaser som används i en informationskedja.

Naturligt vin och vegetabilisk mjölk

Mitt i all kostfokuserade medvetenhet ska vi inte glömma dryckerna. Vin är en dryck som idag kan ha en del att önska. “Naturligt vin” växer sig starkare hos de som vill slippa tillsatser och kemiska bekämpningsmedel. Vad som är speciellt med denna dryck idag är att den, till skillnad från andra livsmedel, inte omfattas av kravet på innehållsförteckning vilket gör att mycket kan ske bakom ridåer där konsumenter hålls ovetande om vad det är som egentligen finns i drycken. Något framtiden knappast lär acceptera.

Två vinflaskor med texten Naturligt ekologiskt
“Naturligt vin” utan tillsatser och kemiska bekämpningsmedel.

Komjölk är en produkt som har väldigt stort klimatfotavtryck där istället växtbaserade alternativa drycker redan idag har tagit en marknadsandel. En mängd olika grödor som fungerar för att göra mjölk presenteras.

Framtidsmeny

Museet har tagit dessa tankar vidare till sin egen restaurang där en Framtidsmeny finns med en milkshake utan komjölk, Nomilkshake. Vilken smak den har kommer att variera, har en tur och får en som jag, en som har smak av rabarber, får en njuta av en mycket svalkande och god shake där sommarminnena sköljer över en.

Vit dryck i vit mugg toppad med grönt pulver
Milkshake på havremjölk med rabarbersmak.

Restaurangen använder de resurser som finns till hands, det kan vara någon ingrediens som finns kvar sedan kvällen innan och som då blir bra som smoothie istället för att bli matsvinn. Andra drycker kommer att serveras under sommaren där blommor fungerar som kryddsättning beroende på säsong.

Menyn består bland annat av en klimatsmart gryta med baljväxter, havre och solrosfrö. För att vara resurseffektiv groddar de för att minska processen med kokning vilket ger en minskad energiåtgång. Skummet är gjort på alger för att lyfta fram proteiner från havet. Grytan är kryddad med svart fänkål, vitlökspulver och fikonblad. Det är både gott och mättande, algernas smak finns subtilt där men tar inte över.

Ggryta med baljväxter och grön skummad sås på
Klimatsmart gryta med groddade baljväxter, havre, alger och solrosfrö toppad med skum gjort av alger.

Framtida mat och normer

Det är intressanta aspekter som lyfts fram i utställningen. Det finns mycket fakta att ta del av genom bildspel, intervjuer, foton, ordlekar med mera. Med tanke på de insikter som levereras om vår kost idag och vad den har för klimatpåverkan är framtiden kanske inte så svårtippad. Att det blir mer grönt och närproducerat ser nog många som en självklarhet men även innovativa alternativ skapade i labb är andra vägar som det tittas på.

En trevlig utställning som samlar erfarenheter och fakta från dåtid till framtid om vårt förhållande till mat och dryck. Härligt att också kunna smaka på riktigt goda alternativ i restaurangen som komplement till de lärdomar en fått på utställningen. Hoppas att många av de som ännu inte funderat så mycket över vad dagens matnormer har för inverkan på hälsa och klimat går dit. Det är framför allt de som jag tror och hoppas kan ha riktigt stor behållning av den här utställningen för att nu, inte i framtiden, ändra sin egen kost till att bli mer hållbar.

En version av denna text har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: