Overshoot Day 2019

Texten Earth Overshoot Day 2019 mot grön bakgrund

På måndag är året slut. Givetvis inte enligt kalendern, det är den 29 juli det gäller. Bara drygt halva året har gått men ändå så är det den dagen som 2019 års resurser har tagit slut.

Den internationella organisationen Global Footprint Network som varje år räknar ut vilken dag jordens förnybara resurser tar slut, den så kallade ”Overshoot Day”, infaller i år 29 juli. Den här dagen infaller tidigare och tidigare för varje år, vilket betyder att vi använder mer och mer av jordens naturresurser.

Tabell över länders overshoot day

Regeringen har ålagt cirkulära delegationen att satsa på att ställa om Sverige till att bli mer cirkulärt. Det är minst sagt på tiden! Vi behöver verkligen få nya vanor, skapa bra förutsättningar för både konsumenter och företagare att vara mer långsiktigt hållbara med en cirkulär ekonomi i grunden.

Små förändringar gör skillnad

Några saker är enkla att själv göra och bidra positivt och flytta detta datum, #MoveTheDate. Minska din konsumtion, behöver du verkligen köpa något och kan du kanske köpa second hand i så fall? Eller låna och dela saker med andra för att slippa köpa saker du använder sällan.

Tänk på hur du förflyttar dig, både på semester och i vardagen. Gör det helst med egen kraft genom att cykla eller gå så ökar du hälsan på samma gång. 

Kosten är en annan viktig sak. Ät mer grönt och planera dina middagar, använd gärna en veckomeny så minskar du ditt matsvinn. Prenumerera gärna på nyhetsbrev från Vego Eco så får du varje söndag en ny meny att använda, eller inspireras av. Tack vare detta får du per automatik en mer klimatsmart och hälsosam meny som spar pengar åt dig samtidigt som du gör något gott för vårt klimat.

Börja augusti med nya vanor! När jobb och vardag drar igång – unna dig lyxen att låta menyer hjälpa dig med middagsbestyren.

2 kommentarer på “Overshoot Day 2019

  1. Verkligen tråkigt att datumet blir tidigare för varje år.
    Faktiskt farligt för framtiden.

    Hoppas många tänker till och börjar göra förändringar i sina liv.

    • Ja hoppas! Finns som sagt några enkla saker som tom kan bidra till positiva effekter även för en själv. Det borde kunna anammas. 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: