Chasing Coral

Filmaffisch för filmen Chasing Coral

Korallrev kan vara en underbar syn och är något som har fascinerat många genom tiderna. Blomstrande färger och liv, så vackert. Men förändringar har börjat ske. Filmen Chasing Coral dyker ner och ger en bild av något mycket viktigt som sker i våra hav just nu.

Vatten täcker 70 procent av jordytan och tar stora smällar av vårt leverne, något som ofta glöms bort. Klimatpåverkan göms under ytan och partiklar syns inte i vattnet. Men allt det vackra och viktiga som lever där bör uppmärksammas mera.

Värmen fångas upp av haven

93 procent av vår värme fångas upp av havet. Om haven inte gjorde det här jobbet med att ta upp värmen skulle den genomsnittliga temperaturen på jorden vara 50 grader. Ett jordklot med den temperaturen innebär en helt annan livsmiljö minst sagt. Utan mänskligt liv.

Att haven gör det här jobbet har naturligtvis konsekvenser. Filmen fångar en oåterkallelig skada på havens korallrev på grund av vårt klimat där temperaturen stiger. 

En temperaturökning på bara 2 grader låter kanske inte så mycket men för det liv som finns i havet är dessa grader av stor betydelse. Det kan jämföras med att ha konstant feber.

En bild där ena halvan visar levande havsmiljö och den andra samma vy men död
Coral Fever, foto Bre Graziano, Exposure Labs

Att sänka havstemperaturen är oerhört viktig och en av åtgärderna är förstås att minska koldioxidutsläppen i luften. Rena energilösningar, minskad trafik, hållbart jordbruk och så vidare. Allt detta påverkar hela planeten och hur haven har drabbats kan förhoppningsvis bli en tankeväckare som bidrar till att få dig att göra förändringar i ditt beteende.

Vacker och lärorik

Se filmen, den är väldigt vacker och mycket lärorik. Jag hör ofta att en del inte orkar se filmer om miljö- och klimatförändringar för att det är så jobbigt. Det kan stämma helt förstås, men viktigt att ta in det istället för att stoppa huvudet i sanden. Dessutom behöver det inte alls vara bara deprimerande. De kan även vara mycket vackert, som denna där vi får följa med under ytan och ta del av fantastiska bilder. Men visst, även smärtsamma där vi får se hur livet förändrats och dött på grund av människans påverkan.

En dykare över korallrev
Flourescing Coral, foto Netflix, Max Steinman, Exposure Labs

Se den, det här behöver alla se! Det går fint att boka den för privata visningar så det skulle vara välkommet om någon känner för att göra det. Det vore verkligen fantastiskt att få se dessa havsbilder på stor duk. Är du sugen på att boka den kan du läsa mer om hur du gör det här.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: