Vinterprat med Johan Rockström

Porträtt på Johan Rockström med lovikavantar

Vinterpratarna är igång och med en blandad kompott av inriktningar hittar vi välkommet ett program med fokus på vårt klimat. Johan Rockström bjuder på värdefulla insikter och kunskaper som alla bör ta del av.

2019 har varit året då klimatet äntligen hamnat längre fram i medvetandet. Både hos folk och media. Och visst kan det kännas allvarligt, en del säger att de har klimatångest medan andra väljer att stoppa huvudet i sanden och inte vill lyssna alls på information för att det det gör dem deppiga. Och visst, Rockström ger knappast någon rosenskimrande beskrivning av läget. Men varför ska vi få det? Läget är minst sagt allvarligt men det är inte kört. Och det är något som kommer framt tydligt i hans program. Med tämligen enkla förändringar, som hur vi äter och konsumerar, så kan vi nå en positiv utveckling snabbt.

Johan Rockström leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland och har varit chef för både Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre. Han radar upp fakta och forskning som bör vara obligatorisk för alla att ta del av.

– Jag välkomnar alla som lyssnar – till Sanningens år 2020. Fem år efter att vi i Paris lovade att lösa klimatkrisen och antog FNs Agenda 2030, rör vi oss fortfarande längs katastrofens väg. Nu har vi nått året då världen måste öka takten, vilket går för lösningarna finns där. Det blir en vetenskaplig resa där jag också biktar mig, utlyser planetärt nödläge och uppmuntrar till revolution.

Lyssna och bli hoppfull, ta tag i situationen så slipper du ha klimatångest. Vi har en framtid – om vi väljer att agera och inte stoppa huvudet i sanden. Här hittar du avsnittet på svenska och på engelska.

Lämna ett svar

%d