Galor blir veganska

Måltid med svamp och risotto på vit tallrik

Trenden med vegetarisk mat har nu tagit sig in i finrummen. Gala efter gala meddelar att de serverar en vegansk meny.

Det hela fick förnyad kraft närt Golden Globes meddelade att de tagit initiativet att göra om sin meny och servera vegankost på sin gala. Många skådespelare har länge propagerat för större engagemang i frågan med miljö- och djurrättsförespråkare som Leonardo DiCaprio och Joaquin Phoenix i spetsen.

Efter detta kom nyheten att även Oscarsgalan satsar på en vegomeny. De går dock inte lika långt som Golden Globes utan har meddelat att menyn kommer att bestå av 70 procent växtbaserad kost, 30 procent vegetariskt, fisk och kött. Allt ska vara hållbart producerat.

70 procent är en bra siffra men en kunde ju ha önskat att de varit lika handlingskraftiga som Golden Globes och gått hela vägen. Några som gjort det här på hemmaplan är Grammisgalan som presenterade en meny med lågt klimatavtryck, bestående av trerätters meny vars totala klimatavtryck understiger WWF:s rekommenderade klimatbudget för en måltid. De meddelade redan förra året att de gjorde sin meny fri från mejeriprodukter som har hög klimatpåverkan men behöll av någon märklig anledning köttet. Nu är det också borta.

– Kan man laga en trerätters galamiddag med ett klimatavtryck under 0,5 kg CO₂e per kuvert så kan man laga en vardagsmiddag med så lågt avtryck också. Det är inte rocket science: Byt ut animalier mot växtbaserat så minskar du klimatavtrycket rejält, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

Helt riktigt, och det gäller förstås att fler får smaka på riktigt god vegomat för att välja mer vego, och att denna positiva utveckling av normalisering av vegansk mat fortsätter genom att luckra upp köttnormen.

Välbehövlig förändring framöver

Vi får hoppas att fler fortsätter att haka på denna trend. En annan av Sveriges stora galor Guldbaggegalan gjorde det tyvärr inte i år, trots att de kunde varit snabba att haka på efter Golden Globes meddelande. Istället gömdes tyvärr den veganska kosten bakom kökets dörrar. Det som serverades var i stor utsträckning laktosfritt, något som är helt obegripligt. En absolut onödig förändring av menyn, mjölkallergiker och veganer kan inte äta och det har fortfarande högt klimatavtryck. Mycket märkligt att anstränga sig för att ta bort laktos men inte mjölk när en ändå byter ut de traditionella komjölksprpodukterna.

Chokladdessert i skålar, en kopp kaffe
God men undangömd vegansk dessert på Guldbaggegalan 2020.

Ser fram emot att se fortsättningen på denna vegovåg, mycket välkommet och välbehövligt. Mat och dryck står för omkring en tredjedel av svenskarnas utsläpp av växthusgaser så det gör onekligen stor skillnad att välja ett växtbaserat alternativ.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: