Veganska rätter på svensk baljväxtfärs

Tre rektangulära måltidsförpackningar

Konsumenternas efterfrågan på vegetariska proteinalternativ utan soja ger resultat, nu kommer det tillskott i handeln. Två veganska, färdiga måltider baserade på svenskodlade proteingrödor lanseras. 

Det märks ett växande intresse för en mer hållbar konsumtion och lokalt producerade, växtbaserade produkter, och även produkter utan soja. Något jag har tagit upp flera gånger här senaste tiden. Med detta önskemål hoppas vi förstås på ett ökat utbud och den här lanseringen svarar upp till dem.

Det är Garant som i samarbete med Svensk Baljväxtfärs börjar sälja måltiderna tacofärs, bolognese och lasagne på Hemköp och Mat.se. Baljväxtfärsen består av fyra svenskodlade balj- och oljeväxter; gråärt, åkerböna, sötlupin, samt rester från produktion av kallpressad rapsolja. Baljväxtfärsen är därmed helt fri från soja. Tacofärsen och bolognesen är både veganska och glutenfria, dock inte lasagnen som innehåller mjölk och ost från ko.

En tallrik med en tacomåltid på

En del känner nog igen de här rätterna sedan tidigare. De är en fortsättning på det utvecklingsarbete som gjorts av Axfoundation och Svensk Baljväxtfärs och som förra året lanserades på Urban Deli i Stockholm. Efter ett drygt år av försäljning där och till restaurang och storkök skalas produktionen nu upp och når dagligvaruhandeln. 

– Garant ska vara med och leda vägen för prisvärd, bra och hållbar mat. Då är dessa växtbaserade produkter av svenska grödor högintressanta eftersom de är både goda, nyttiga och hållbara. Med det här sortimentet möter vi också den växande efterfrågan på goda och enkla måltidslösningar. Det känns också bra att Garant kan ta vidare Axfoundations innovation till en större marknad, säger Johan Neuman, affärsområdeschef EMV (egna märkesvaror) på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

Proteinrika med låg miljöpåverkan

Baljväxtfärsen utvecklades på Axfoundations test- och utvecklingscentrum Torsåkers gård, norr om Stockholm, där man arbetar för att bidra till ett mer hållbart livsmedelssystem. Råvarorna är protein- och fiberrika, och har heller inte processats genom texturering eller extrudering.

– Vi får ut mer än åtta gånger mer baljväxtfärs jämfört med köttfärs på samma åkerareal till extremt mycket lägre miljöpåverkan. Därför hoppas vi givetvis att kunderna tar till sig dessa produkter och vill använda dem i sin vardag, säger Madeleine Linins Mörner på Axfoundation, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Ja, som trenden ser ut där konsumenter efterfrågar det så får vi hoppas att de nu hittar fram till dessa produkter i hyllan. Har inte smakat på rätterna ur dessa förpackningar men förhoppningsvis håller de minst samma kvalité som de på Urban Deli och de var verkligen goda. Har förstås inte smakat lasagnen eftersom den inte är vegansk men en i familjen som är inbiten och kräsen köttätare tyckte den var mycket god. Det är ett väldigt bra betyg!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: