App som ger mat en andra chans

En bänk med bröd och grönsaker, bredvid en pappkasse med loggan Too Good To Go

Att komma till bukt med vårt onödiga matsvinn är en viktig sak för att ta vara på våra resurser. Nu har ytterligare en tjänst lanserats i Sverige för att bidra till detta.

Appen Too Good To Go beskriver sig som passionerade maträddare och tror att alla kan göra skillnad. Och visst är det väl så? Målet är att minska matsvinnet och via appen kan en vara med och rädda mat som annars riskerar att slängas.

Så långt låter det tämligen likt appen Karma som erbjuder möjligheten att köpa mat från både livsmedelsbutiker och restauranger. I samband med pandemin kompletterade Karma sitt erbjudande med hemleverans inom vissa områden för att kunna bidra till problematiken i krisens spår – både för de som fick ökat svinn och de som inte kunde gå ut.

Matsvinn i alla led

Matsvinn uppstår i led i matens värdekedja, därför arbetar Too Good To Go med att informera och inspirera till ett minskat svinn, både mot allmänhet, näringsliv, politiker och skolungdomar.

Det behövs, bara i Sverige slängs cirka 1,3 miljoner ton matavfall om året. Det motsvarar 129 kilo per person. En oerhörd siffra som i sin tur motsvarar två miljoner ton CO2e enligt Too Good To Go.

Appen Too Good To Go lanserades i Danmark 2016 och lanseringen i Sverige gör det möjligt för oss att köpa mat till reducerat pris. och samtidigt bidra till minskat matsvinn. Sedan lanseringen har över 46 000 matställen anslutit sig och tillsammans har mer än 39 miljoner måltider räddats från att hamna i soptunnor.

Värdekasse med mat

I appen finns anslutna restauranger, caféer och butiker som en kan handla av. Precis som med Karma kan du sortera och söka med hjälp av en kartfunktion. Den stora skillnaden är dock att du inte vet exakt vad du köper.

Istället för att köpa en viss vara eller måltid erbjuder Too Good To Go värdekassar. Överskotten från de anslutna leverantörerna samlar sin överskottsmat i kassar och det exakta innehållet blir en överraskning.

En leende kvinna tar emot en pappkasse med loggan för Too Good To Go
Foto Too Good To Go

Kul för de som vill ha lite ny inspiration kanske, och de som inte har några som helst allergier eller matpreferenser. Det här gör det ju onekligen begränsat och att våga köpa en kasse för mig som vegan går ju då bara från en restaurang eller butik som enbart erbjuder 100 procent veganskt utbud. En del av dem som stämmer in på det finns redan i Karma men det finns givetvis fler kvar. Och en kan ju hoppas att tjänsten utvecklas för att kunna säkerställa köp utan animalier. Vi får se hur det går.

Bra med fler hållbara lösningar. Det bidrar precis som appens mål till att ändra beteende och öka medvetenheten om matsvinn. Men så länge jag inte vet vad jag får måste jag fortsätta att hålla mig till Karma. Men kommer absolut hålla ögonen på den här också. En färdigpackad kasse med mat är givetvis en trevlig lyx jag gärna köper.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: