Eko i september

Ett bi i en blomma med texten "Utan pollinerar ingen middag"

September är här och det är även denna månad som har börjat gå under benämningen ekomånad. Den här månaden kommer Sverige att flöda av olika engagemang för ekologiska livsmedel och ekobönder över hela landet bjuder in till ”öppen gård”.

Inte bara ute bland bönder är det ekofokus, även i butikerna ska det bli ännu lättare att hitta KRAV-märkta varor. För att allt detta ska ske så samverkar fyra organisationer för att öka kunskapen om ekologiska och KRAV-märkta livsmedel: Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, KRAV och Sveriges Konsumenter.

– Våra undersökningar har visat att konsumenterna letar efter hållbara varor i butikerna. Under Eko-september kraftsamlar vi tillsammans med andra organisationer och företag för att lyfta de ekologiska mervärdena. Vi vill visa konsumenterna hur enkelt de kan handla hållbart och äta bättre genom att välja KRAV-märkt, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

Äpplen i äppelträd med texten "Ekofrukt = glada bin" på
Ekologisk frukt och grönt odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det gör livet lättare för humlor och bin!

Under årens lopp har undersökningar visat vilken inverkan konventionellt odlade livsmedel har på våra kroppar. Senast för någon vecka sedan berättade Supermiljöbloggen om en studie som visade en drastisk minskning av det skadliga ämnet glyfosat efter sex dagar med enbart ekologisk mat.

För att öka intresset och tillgängligheten sker olika aktiviteter på många av kedjorna inom dagligvaruhandeln som lyfter fram sitt ekologiska sortiment. Ekologiska lantbrukare över hela landet deltar med bonde i butik, kurs hos ekobonden och mycket annat. På kampanjsidan kan du läsa om olika event i hela landet.

Så ta tillfället i akt och satsa på eko, mycket bättre för både din egen och vår planets hälsa. Och fortsatt även efter september givetvis!

Kaffekopp med texten "Fika med gott samvete" över
KRAV-märkt kaffe kommer från odlingar där företagen tar socialt ansvar och arbetarna får skäligt betalt och en säker arbetsmiljö.

Lämna ett svar

%d