Läskande dryck som är klimatpositiv

En hand håller en burk Ginger Beer, trädlandskap i bakgrunden

Numer kan du njuta av dryck som är klimatpositiv vilket innebär att det binds mer koldioxid än vad som släpps ut vid tillverkningen av drycken. Detta gäller dryckens hela kedja, från odling till att du håller den i din hand.

Det är GodDryck som gjort denna satsning och sedan i somras är hela deras sortiment klimatpositivt. Det betyder att alla utsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan klimatkompenseras till 110 procent av företaget.

Dryckerna det handlar om är GodDryck No1, God Dryck No2, Mousserade Äppelmust, Prestige Cuvée samt nyheten ekologiska Ginger Beer.

Först i världen med klimatpositiv dryck

GodDryck är en del av stiftelsen Goodcause där även GodFond, GodEl och GodHjälp ingår. Alla dessa satsar på olika vis på hållbara verksamheter och GodDryck är världens första dryckesföretag som erbjuder klimatpositiva drycker.

Arbetet med att beräkna klimatpåverkan har pågått under närmare ett år och utgår från definitionen av klimatneutral i standarden ISO 14021. GodDryck har tagit hjälp av oberoende experter och företag i sitt arbete för att bli klimatpositiva. De säkerställer att alla väsentliga utsläpp har inkluderats och klimatpåverkan beräknats utifrån gällande standarder.

─ Att bli klimatpositiv är ett steg av många för GodDryck, det blir viktigt för oss att fortsatt arbeta för att minska vårt klimatfotavtryck, och alltid låta klimatet vara centralt när vi utvecklar nya produkter, i alla val vi gör. Vi vill att branschen tar fler och snabbare initiativ som bidrar till att minska sitt klimatavtryck. Jag är stolt över vårt alkoholfria sortiment, och även stolt att GodDryck numera endast erbjuder klimatpositiva produkter, säger Joseph Dickenson, VD GodDryck.

Ekologisk Ginger Beer

Sedan start har GodDryck använt enbart svenska äpplen i sin mustproduktion vilket innebär lägre utsläpp jämfört med import från andra länder. För företagets senaste nytillskott, Ginger Beer, har fler hållbarhetsåtgärder gjorts, som att förpackningen är gjord av återvunnen aluminium.

Ginger Beer är ursprungligen en dryck gjord av ingefära, citrus, socker och jäst som får jäsa. Processen är mycket lik den för öl, därav namnet. GodDrycks Ginger Beer är en kolsyrad dryck smaksatt med ingefära, citrus, äpple, äppelcidervinäger och grönt te. Den är alkoholfri, ekologisk och vegansk och efter att ha fått vara med på en dryckesprovning GodDryck bjöd in till kan jag avslöja att den är mycket god!

Burkar med Ginger Beer på en tygpåse ed texten GodDryck

Inte helt självklart att jag skulle tycka det då jag inte är så förtjust i läsk. Den här drycken är dock inte alls så söt som läsk vilket kan vara nyckeln till att jag tycker den är så god. Frisk och fräsch, smakrik utan att det är sött eller att någon av de nämnda ingredienserna tar överhanden.

En dryck som kan passa till mycket, jag skålar gärna i den och passar fint som en god sällskapsdryck. GodDryck rekommenderar den till kryddiga rätter, tacos eller sydostasiatisk mat. Den finns att köpa på Systembolaget och kostar 23,90 kronor. Tyvärr finns den bara där som start men tanken är att den ska lanseras i andra butiker senare.

Det är givetvis mycket välkommet med goda drycker som dessutom är hållbara. Dock är det viktigt att inte luta sig för mycket mot att en produkt är “klimatpositiv”, ett uttryck som kan riskera ökad konsumtion om konsumenter invaggas i föreställningen att det är fritt fram att konsumera obegränsat eller bli föremål för greenwashing. Att en produkt använder sig av den här benämningen är ju till sist mest en formulering, oavsett hur mycket du än kompenserar och planterar kommer du aldrig ifrån att du har nyttjat resurser och orsakat utsläpp när du producerar en produkt eller tjänst. Det kommer du aldrig ifrån, en belastning som är värd att tänka på. Alltid.

En dryck som denna är nog inte i riskzonen för ett beteende där konsumtionen skjuter i höjden på grund av att den vore ”klimatpositiv”, även om just den här är något jag mer än gärna skulle ha på lager hemma. Mycket god som den är men det ska också bli trevligt att testa det drinkrecept de skickade med vid dryckesprovningen.

Ett glas med ljus bubblig dryck, bredvid en orange burk med texten Ginger Beer

2 kommentarer på “Läskande dryck som är klimatpositiv

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: