Det kränkta köttet

Korv med bröd, senap och ketchup

Den här debatten som blossat upp i samband med Way Out Wests beslut att bli veggo har framkallat så enormt mycket känslor. Som jag skrev i går kväll så tycker jag faktiskt att det är läskigt med aggressiviteten kring det.

Vad som blev nästa snackis var GT som fick lågvattenidén att dela ut gratis kött utanför festivalen. Totalt vansinne. Kan tänka mig hur snacket gick: ”alla dessa som är så arga över att inte få kött, fatta vad glada de blir om de får det av oss, vilken PR!”. Visst PR, men negativ sådan. Ingen kan väl (jo, köttförespråkare verkar ju inte sky några medel) tycka att det är ett bra beslut? Att de inte kan respektera en festivals önskan tycker jag är lågt, men att man sedan väljer att ge bort mat gratis till en köpstark målgrupp, det är verkligen knäppt.

Jag skulle vilja veta hur mycket pengar GT lägger på välgörenhet, är det stora summor som går till hemlösa, fattiga, barnfamiljer som har det svårt, osv osv. De har uppenbarligen budget för att göda tillresta festivalbesökare med inte allt för tunna plånböcker i alla fall. Kunde inte denna mat från början gått till bättre behövande? Då hade möjligen jippot kunnat utmynna i positiv PR.

Men jag fattar det ändå inte, ville helst tro att det var ett skämt. Här tar en organisation ett beslut som är bra för miljön och så gör en tidning det rakt motsatta. Rubbat! WOW vill minska klimatpåverkan och värna om miljön men GT raserar, summa noll. Som Supermiljöbloggen påpekar så står köttet för mer än 18 procent av de globala koldioxidutsläppen.

GT, varför väljer ni aktivt att utföra saker som går emot WOW och miljön? Vad säger ert företags policy kring miljöfrågor och välgörenhet? Att man SKA försämra, att man ska ge till de rika, inte de fattiga? Märklig policy, verkar inte vara en angenäm tanke.

Dessa tankar gick jag till slut och la mig med igår, nu på morgonen öppnar jag DN och läser den något raljerande krönikan om båtfylla och sojakorvar. Väl skrivet, det verkar som att man måste raljera för att det ska hamna på samma nivå som alla kränkta personer som tror att det är en mänsklig rättighet att få tortera och äta upp djur och ge sig ut på sjön i fyllan. Hopplösheten fyller mig när jag hör deras sorgliga argument.

Trevlig helg på er, hoppas ni får njuta av det ni vill, och med gott samvete. Oavsett vad du väljer att äta och dricka. Var bara ärlig och erkännande med dina val.

14 kommentarer på “Det kränkta köttet

 1. Visst ska man respektera människor som inte tycker om kött, eller av andra orsaker inte vill äta det. Men det saknas också respekt tillbaka för dem som VILL äta kött. Det var nog detta GP ville sätta strålkastarljuset på. Att sedan blanda in hemlösa och fattiga barnfamiljer i den debatten var ett riktigt lågvattenmärke ;-))

 2. Självklart är jag inte dummare än att jag fattar att det var en pr-kupp från GT som motvikt till WOWs beslut. Det fattar vem som helst, jag tycker bara att det var en väldigt dålig sådan och hårddrog det därför. Klart att det inte handlar om välgörenhet i den bemärkelsen. Dock är det sorgligt PR-arbete enligt mig när man går emot något som berör oss alla, miljön. Dåligt.Vad gäller respekt för dem som vill äta kött så saknas det ju knappast. Det är ju så hela samhället ser ut. När behöver en köttätare nånsin bli illa bemött, suckad över och se om de möjligen kan få ngt att äta på en restaurang eller irriterade svar i matbutiken över att de vill ha något jobbigt? Inte ofta direkt… Kött är i dagsläget normen, då behöver man inte be om mer respekt.

 3. Det här hänger ihop med de som nu ser sig hotade av feminism, vegetarianism, klimatforskning, invandring, genusvetenskap.Inskränkta egotistiska människor helt enkelt. De hörs väldigt mycket men är inte på något sätt att förväxla med en majoritet, det är bara fråga om en gapig minoritet alltså.Patetiskt av GT att ställa upp för de inskränkta. Skulle de gjort det om begripit vad det handlar om?

 4. Tycker det var riktigt ruttet av WoW att inte gå ut med det förrän biljetterna var sålda. WoW:s miljöargument håller inte. Hade de velat skydda miljön hade de aldrig arrangerat festivalen till att börja med. Tusentals transporter som måste genomföras för att rodda en sån grej. Det räcker inte lite gamla falafelspett till för att backa upp.

 5. Bra skrivet! Märkligt agerande av GT. Kanske är det så att köttätarna börjar få dåligt samvete, känner sig hotade? Och då uppstår idiotiska handlingar och kommentarer. Hur många gånger har man inte fått höra ett surt ”Morötterna har väl också känslor!?”.

 6. Det mesta av den producerade sojan går inte till människan. Den går till djurfoder, för att föda upp djuren som folk fått för sig att äta. Det gör att den är ett extremt mkt sämre miljöval. Om all soja gick till människan skulle den i stort sett räcka till hela jordens befolkning. Läs gärna t.ex. Matens pris så lär du dig snabbt massor om detta.

 7. Tack! Ja, känns inte som något särskilt vettigt. Slag i magen på både WOW, miljön och vegetarianer.

 8. Man kanske kan tycka att det var sent att gå ut med det så nära inpå. Men vad gör det om några personer inte kan köpa exakt den mat de vill under några timmar? Så har många vegetarianer det dagligen. Men argumentet att det inte är nån mening för att det gör för lite håller inte. Då ska ingen göra nåt då eller? Så att allt bara ska gå utför allt snabbare? Det är klart att det finns ännu mer att göra, men det är väl bra då att man börjar nånstans. Lite i taget, lite är bättre än inget.

 9. Tack! Ja, mycket märkligt. Fattar inte hur de kunde genomföra det. Ja, kanske? Man kan ju hoppas. Men då även hoppas att de kan ta sitt förnuft till fånga och inte bete sig så här urbota dumt. Massor av köttätare stödjer oxå WOW, oavsett vad man tycker om att äta så måste man väl ändå inse att vi måste värna om miljön.

 10. Pingback: Guldråttan till Way Out West | Vego Eco

 11. Pingback: Ett litet steg för mänskligheten | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: