Växtbaserat protein av superfrö

En pastatallrik, bredvid alger och en förpackning VegMe biffar

Växtbaserade nyheter kommer i en strid ström. Extra roligt är det när det kommer produkter med nya ingredienser. Nyligen lanserade VegMe produkter baserade på svenskodlad quinoa och tång.

En av nyheterna från VegMe är en Italiensk biff gjord av ärtprotein och svenskodlad, ekologisk quinoa. Quinoa ses som ett superfrö och kommer ursprungligen från Sydamerika men har börjat odlas även i Sverige. Det innehåller många nyttiga ämnen och fullvärdigt protein.

– Idag är våra produkter i huvudsak gjorda av soja-, ärt- och solrosprotein, men vi letar ständigt efter nya växtbaserade proteinalternativ. Eftersom vi också ser en ökande efterfrågan på svenskodlade proteiner är det särskilt kul att vara först på marknaden med en produkt gjord av svenskodlad ekologisk quinoa, säger Anette Dremo, Marknads- och kommunikationschef på BAMA Nordic.

Biffarnas nämnreferens till Italien kommer från smaksättningen som består av vitlök och örter och passar fint till tomatsås och pasta.

Svenska alger från västkusten

Alger ses av många som en av framtidens vinnare. De är klimatsmarta genom att de binder koldioxid och bidrar till att motverka övergödningen i havet. De är dessutom nyttiga och därför en ingrediens jag gärna ser mer av.

VegMe har valt att ha med KRAV-odlade alger som ingrediens i biffarna. De kommer från Kosterhavet på svenska västkusten och bidrar med smak och struktur. Algerna lufttorkas och i en särskild process extraheras umamismaken till buljong och blir därmed en naturlig smakförstärkare.

Färdigmat och skagen

VegMe har inte legat på latsidan, de har även lanserat två ytterligare nyheter. En färdigrätt, Pasta Piccante, med VegMe Pulled original i en het currysås gjord på havregrädde, och pasta. 

Den andra nyheten är vegansk Skagenröra. Den har tidigare funnits i VegMes färdiga Skagensandwich men finns nu att köpa i en egen förpackning likt de andra såser och röror som finns sedan tidigare. Skagenröra består av tångcaviar, VegMe-färs, färsk dill och rödlök.

En burk VegMe Skagen

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: