Träffsäker streetfood nära naturen

En stor soppgryta intill en eld

Utsvulten på umgänge och restaurangbesök och dessutom nyfiken på Royal Parks streetfood har jag varit och testat veganutbudet. Jag fick njuta inte bara av god mat utan även härlig naturkänsla och livemusik.

Royal Park har seglat upp som ett favoritställe för oss veganer med sin gudomligt goda brunch. De har i pandemitider öppnat upp sin terass för möjlighet till säkert umgänge, något isoleringen gjort många av oss hungriga på. Med rekommenderade avstånd utomhus kan en äta gott intill trädgårdens öppna eldar och liveband som extra tillbehör.

Temat är streetfoodrätter och det finns en hel del gott för veganer, även om det inte är helveganskt som brunchen de annars serverar. Det veganska utbudet består av en blandning av olika rätter, alla goda att äta ute. Smörgås är en klassiker och det finns även här, om än i ett långt lyxigare utförande än vad en brukar förse sig med på en utflykt. Här är det sotade smörbönor på stekt levainbröd toppat med tryffelkräm, picklade senapsfrön och friterade surkål. Gott minst sagt, dock kanske inte så mycket att mätta magen med om en är hungrig, mer som ett extra snack även om priset på 139 kronor kanske borde erbjuda lite större mättnadskänsla.

Smörgås med bönor och sallad
Levainbröd med sotade smörbönor, tryffelkräm, picklade senapsfrön och friterade surkål.

Desto mer mättande, och oerhört god, var den vita pizzan med havre fraiche, za’atar krydda, pimientos padrones, grillad zucchini, auberginekaviar och persilja. Jag älskar pizza och blev verkligen inte besviken på denna, så härligt med en lite ovanligare kryddning än vad en oftast får på pizza annars.

Vit pizza
Vt pizza med bland annat za’atar krydda och grillad zucchini.

Tillsammans med pizzan var soppan höjdpunkten. Kanske fick den hjälp av kylan, att sitta ute på vintern med eldar sprakande omkring sig och få värma sig med en god soppa är ljuvligt. Den veganska varianten är en butternutpumpasoppa med chili och ingefära. Smakrikt men absolut inte starkt, så även den som inte vill äta kryddstark mat kan absolut njuta av denna. Det lite sötare inslaget kan stillas av american pancakes med sylt och grädde. En klassiker, alltid lika gott.

Soppa i pappmugg, bröd intill
Butternutpumpasoppa med chili och ingefära.

Gemensamt för alla rätter var att det var väldigt god kryddning och det kändes även vällagat, streetfoodupplägget till trots. Här upplevde jag snarare att eldar och tillagning intill där en satt, med naturen omkring sig, bidrog till ambitionen att servera smakrik mat. Allt var verkligen gott och en härlig känsla att få känna sig inkluderad där det veganska erbjuds som något helt naturligt. 

American pancakes med sylt och vispgrädde på en tallrik
Vegansk uppsättning av american pancakes med sylt och vispgrädde.

Meny efter utbud

Menyn kan förändras något då Royal Park anpassar menyn efter vilka ekologiska grönsaker som finns tillgängliga hos deras leverantörer, allt enligt ambitionen att välja närodlat och skapa en hållbar meny. Bra och något som borde vara en självklarhet hos alla restauranger.

Givetvis går det fint att bara ta en kopp kaffe eller te om en vill det, bara det att få chans att vara ute och träffa andra människor är ju så efterlängtat och trevligt. Dessutom i en så vacker miljö som det är omkring Haga. Även om de har de omgivningarna till sin fördel så är jag säker på att många borde kunna ta efter detta och erbjuda säkra och trevliga lösningar för att låta folk mötas, som i detta fall på en “träffsäker terrass” som Royal kallar det. Väldigt trevligt, att det dessutom finns ett gott veganskt utbud är onekligen allt en isolerad vegan kan önska dessa dagar. Så träffsäkert var detta i dubbel bemärkelse, både mat och utförande.

Vinterbild med vattnet vid Hagaparken

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: