Uppmuntrande bullet journal

Bokuppslag med veckokalender

En hälsofrämjande sak är att bry sig om sig själv och sina mål, inte bara beta av vardagens alla måsten. Många har fallit för trenden att använda sig av en bullet journal, men om en inte är så kreativ och vet var en ska börja kan det lika gärna vara stopp där.

När jag läste att Therése Lindgren skulle släppa en egen bullet journal, Mitt bästa år, blev jag nyfiken. Therése, som när hon figurerar här på Vego Eco brukar göra det i samband med olika veganska initiativ hon arbetar med, har även en annan sida som jag tycker är viktig och intressant att lyfta; psykisk ohälsa.

För de flesta är säkert Therése Lindgren mest igenkänd som en av Sveriges största youtubers och för oss veganer är förstås hennes veganska fokus glädjande. Utöver detta är Therése även författare där debutboken Ibland mår jag inte så bra gjorde starkt intryck på mig. Här fick en följa med och höra om hennes bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Beskrivningar av panikångest, om att söka hjälp och hur det är att må väldigt dåligt. Då många unga, som är stor del av hennes målgrupp, idag lider av psykisk ohälsa hoppas jag att en skildring som den från Therése kan hjälpa dem att ta sig vidare.

Bokuppslag med hälsotips

Listor, listor…

Listor och åter listor, men vad är mest effektivt för att få gjort alla saker en vill? Och hur kan en få det att bli lite roligare? Samhällets ökade krav, där det snarare verkar vara regel än undantag att folk känner sig stressade och har på tok för mycket att göra, tillsammans med Theréses bakgrund gjorde mig därför nyfiken på den här boken. Jag är nämligen själv listgalning – jag gör listor för allt! Utan listor skulle jag vara i det närmaste förlorad. Att däremot göra det för min egen skull, inte bara alla måsten, har dock aldrig slagit mig. Men det kan den här boken hjälpa till att knuffa igång.

Bokuppslag med månadsöversikt

Tanken med bullet journaling är att planera och organisera saker så att det blir både kreativt och uppstyrt. Tack vare det göra annars lite tråkiga listor till något som känns mer lustfyllt. När det görs på ett kreativt sätt blir själva görandet av listorna i sig även en tid som kan ge skaparlust men även ett sätt att ge sig själv egen tid och ro för att samla tankar och idéer för vad som ska göras.

Kom igång med selfcare

Är en inte den som i vanliga fall brukar tänka på sina egna behov eller inte så kreativt lagd så kan en journal som är tom vara svår att komma igång ordentligt med. Det är här Theréses bok kommer in. En vacker bullet journal med alla de delar som kan behövas för eget välbefinnande och mål, men även kommande saker som behöver göras. Här är starten redan gjord men inspirerande och uppmuntrande ord och idéer för dig att unna dig. En del grafik att kunna färglägga och fylla i, men även tomma ytor för den som vill rita på fri hand.

Givetvis innehåller Mitt bästa år en årskalender och den kan påbörjas när som helst under året och är inte kalenderårsbunden. Löpande genom boken kommer så dessa uppmuntrande delar och tips som kan låta klyschigt och överflödigt, men tro mig – välbehövligt för så många! – med tips föe en hälsosam vardag, selfcare, affirmationer och mycket mer.

Bokuppslag med meditationstips

Boken känns verkligen “mysig”, en vill gärna börja fylla i saker direkt och mitt hopp är att många av de som sliter med listor över en mängd “måsten” kan stanna upp och finna lite lugn i att fylla i denna. Ser framför mig hur detta kan hjälpa personer att strukturera upp all sin planering och samtidigt ge dem chans till reflektion och avkoppling.

En bok med illustrationer intill listor är förstås inte lösningen på psykisk ohälsa, men jag tror absolut att detta kan bidra till nya rutiner som kan får en att må bättre, oavsett om en känner sig stressad eller inte. Det är ju verkligen inte så att alla är stressade och mår dåligt. Men ingen tar väl skada av att få en stund till att reflektera över sina mål på ett avkopplat sätt en stund?

Omslag boken Mitt bästa år

Lämna ett svar

%d