Dumle i vegansk tappning – Fazer Dumle Havredryck

En förpackning Fazer Dumle Havredryck med koppar varm choklad

Den vegan som saknar Dumle, räck upp din hand! Gissar att många händer far i luften. Men misströsta icke, nu kommer ni ett steg närmare möjligheten att få smaka denna klassiska godissmak när Fazer Dumle Havredryck lanseras.

Själv har jag inte smakat Dumle sedan jag var barn så kan inte säga att jag har starka minnen av hur den smakar, men doften från den har jag känt vid otaliga barnkalas genom åren. Även om den som undviker mjölkprodukter nu inte får sitt Duble-sug helt stillat via en godisbit så får vi i alla fall chans att smaka denna chokladsmak i form av en dryck.

Fazer lanserar en havredryck som kombinerar Dumlekolans choklad- och kolasmak med havre. Det utlovas vara en fyllig chokladdryck som är helt växtbaserad och tillverkas av nordisk havre, närmare bestämt fullkornshavre. Drycken kan avnjutas som den är, både kall och varm och passar även som bas i olika desserter och eller toppad med vispad grädde.

– Konsumtionen av växtbaserade drycker ökar stadigt. Vi vill erbjuda läckra alternativ till alla som gillar växtbaserade drycker och är nyfikna på något nytt. Vad är väl då godare än den klassiska Dumlekolan! Den ikoniska produktens kombination av choklad och kola är ursprungligen mjölkbaserad, men den klassiska Dumle-smaken passar utmärkt även i en växtbaserad produkt, säger Susanna Kallio, Brand and Category Director på Fazer.

En förpackning Fazer Dumle Havredryck med skålar med chokladpudding

Fazer Dumle pudding, foto Fazer

Ja visst, säg den mjölkprodukt som inte gör det? Här är det snarare gamla vanor och normer som behöver jobbas bort snarare än problematik med ingredienserna i sig, med tanke på det stora utbud av växtbaserade mejerialternativ som finns idag.

Från och med början av september kommer Dumle havredryck att finnas på menyn i alla Gateau-butiker i Sverige. Fazer Dumle Havredryck lanseras i svenska matbutiker i slutet av september och kommer att säljas i enlitersförpackningar och kan oöppnade förvaras i rumstemperatur.

Dumle-shake

Som lite serveringsinspiration delar Fazer även på ett lockande recept på en Dumle-shake att njuta av, enkel att svänga ihop.

Ingredienser:

2 dl Fazer Dumle Havredryck
2 msk havrekli eller havreflingor
2 msk cashewnötter eller andra nötter eller frön
3 dl mjölkfri vaniljglass (om du vill göra en smoothie byter du ut glassen mot två djupfrysta bananer)
2–4 isbitar

Garnering:

Ca 20 g Fazer Ögon mörk bakchoklad
Fazer Aito Oat for Whipping eller annan valfri vispgrädde, givetvis växtbaserad för vegansk anrättning
Jordgubbar

Gör så här:

Ställ in två serveringsglas i kylskåpet. Blanda Fazer Dumle Havredryck, havrekli eller -flingor, nötter eller frön, djupfryst banan eller glass och isbitar i en mixer. Mixa i 1–2 minuter tills du får en slät blandning.

Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn i ungefär 20 sekunder åt gången tills chokladen har smält. Ta ut serveringsglasen ur kylskåpet och garnera glasen inuti och på kanterna med smält choklad. Använd en liten sked för bäst resultat. Chokladen stelnar på de kalla glasens kanter.

Häll upp smoothien eller shaken i glasen, spritsa över Fazer Aito Oat for Whipping och garnera med jordgubbar. Färdig att njuta!

En förpackning Fazer Dumle Havredryck med två glas milkshake bredvid

Fazer Dumle Havredryck-shake, foto Fazer.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: