För att köpa strumpor bör du ange kön

Inlägget på Dennyabloggen är onekligen bra och viktigt. Jag har också retat mig något otroligt på detta och är väldigt glad över att det fått så pass mycket uppmärksamhet som det har. En annan sak som är minst lika irriterande är hur man i vissa butiker helt går efter färgval om man frågar efter något. H&M är väl de som är allra värst i sammanhanget uppdelning av flick respektive pojk. Om man går in där och frågar efter något så könsneutralt som tex ett par strumpor i stl 98 så får man inte svar på vart det finns utan motfrågan ”flicka eller pojke”? Vad har det möjligen med saken att göra? Uppdelningen är verkligen hemsk!


Polarn o Pyret tycker jag är ett exempel på hur man faktiskt kan förbättra något i denna fråga. De och flera andra satsar mer på unisexkläder vilket jag tycker är bra. Men man har onekligen lång väg kvar när så pass dominanta klädkedjor som H&M och Lindex helt gör kläder i färger som de tydligen traditionellt anser ÄR flick eller pojk. Och i olika stora storlekar – trots ”samma storlek”. Flickor får såklart gärna tycka om rosa för min del, men att ta för givet att man vill ha något i rosa ton för att det är en flicka och blått för pojke känns väldigt gammeldags. Eller det motsatta, att en pojke inte skulle vilja ha det.


Man kan också undra varför tex trumpor i färgerna rosa, beige, offwhite har volangkanter på sig medan de i blått och grått har ”vanliga” kanter på H&M. Tyvärr känns det ibland som att det är lång väg kvar för att komma vidare ut ur de gamla könsstereotypa tankegångarna som finns hos klädföretagen där ute…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: