Näringsintaget ok. Skönt.

Broccoli på bord med texten Barn + vego = sant ovanpå

Har nu varit hos dietist med min son. Glädjande nog fick vi med beröm godkänt. Han får mer än väl i sig all den näring och proteiner han behöver. Det enda som behövde förbättras är att han behöver lite mer fett eftersom han fortfarande växer och är så smal (vilket alla mina barn är) och att mellanmålet på förskolan bör förbättras.

Än en gång kan en således konstatera att en inte alls behöver få i sig för lite näring bara för att en är vegetarian eller vegan, ens om en är barn, bara en ser till att äta mångsidigt och tänka på alla olika näringskällor. Och det gäller ju faktiskt alla. Rätt logiskt va?

Dietisten påpekade att snarare så ligger många ”allätande” barn i riskzonen. Då föräldrar till dessa barn ofta tror att de får i sig allt de behöver bara för att de äter ”allt” när de i själva verket inte alls gör det. Jag känner inte många vars barn äter ordentligt med till exempel fisk, men ser då föräldrarna till att ge dem något annat istället? Nej, ingen jag nånsin hört talas om. Dessa ”alllätande” barn som sitter och petar bort fisk och annat som kanske är dessa barns främsta näringskällor och sedan inte får något annat får självfallet inte i sig tillräckligt med näringsämnen med mera men det talas det inte om. Bara att ”man inte klarar sig på en veg-kost”, vilket är märkligt att de kan hävda när vegetarianer ofta är mer medvetna om näringsintaget än andra – just för att försäkra sig om att alla behov tillgodoses.

Att ge sina barn en varierad veg-mat med en bredd som gör att det täcker det behov barn och vuxna har, borde väl inte vara så provocerande? Jag tycker istället fler borde tänka till på hur mycket sina barn får i sig när de dag efter dag serverar fisk, kött eller liknande, där barnen inte äter mycket mer än kanske potatisen eller de färdigköpta köttbullarna. Hur mycket vitaminer och näring är det i dem? Alla vill väl sina barns bästa och att både de mår bra. Så fram för lite mer tolerans och acceptans tycker jag – oavsett om en själv väljer veg eller inte.

Nu återstår bara förskolan som alltså behöver bättra sig. Vi skickar ju med matlåda till lunchen, men mellanmålet ska de stå för. Får se hur det går med den saken. Mjölkfritt mellis är det ju många barn som får, så varför ska inte mitt barn få det?

5 kommentarer på “Näringsintaget ok. Skönt.

  1. Hittade din blogg nör jag letar mjölkfria veg- o fiskrecept till min lille 8- månaders. Har själv varit vegetarian hela livet och aldrig haft några brister. Eloge till min mamma som rostade kikärtor och sojabönor när jag och min bror vägrade allt annat protein! Så rätt det du skriver om att vegföräldrar och vegbarn blir mer medvetna.

    Lite diskriminerande med matlådor till dagis tycker jag, hade man gjort så om det rört sig om allergi istället för en vald diet? Men skönt att veta vad ens barn får i sig kan jag tänka…

    Tittar nog in här igen och letar recept, just nu är utmaningen att få till schysst smak utan salt till lille 🙂

  2. Pingback: Grön mat hos barnfamiljer | Vego Eco

  3. Pingback: Vegetarisk mat till barn | Vego Eco

  4. Pingback: Matracet till de små – lite tips om barnmat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: