Historia, anekdoter och trombonfestival på Kungliga Operan

I dag har vi haft en alldeles underbar påsklovsdag. På förmiddagen var vi på OperanTrombonfestival vilken föregicks av en visning runt om i huset. Barnen fick först lite allmän info om vad man gör på Operan och se de allmänna utrymmena och rekvisita.

Två par balettskor gör en ballerina av med på en föreställning, galet.


Hatt (?) som använts i Svansjön.

Efter det blev det mer spännande då vi fick gå in bakom och även under scenen, höra lite historier om vad som hänt när det gått lite galet under några föreställningar, tex när en dansare utklädd till råtta fastnade i en lucka. Man fick lära sig en del om teknik och ljussättning och det blev en förträfflig historielektion om tidigare kungar. (Kul att sen höra barnen redogöra om våra kungar och dess anekdoter vid middagsbordet.)
Som avslutning fick vi besöka kungens ”hemliga rum” där man inte fick fota eller filma. När vi går in börjar ändå en dam som visade sig vara mormor med barnbarn på plats ändå att fota. Barnbarnen säger till att man inte fick men hon struntar i det. Fin förebild… Jag tycker det var utomordentligt fånigt att man inte fick fota, men att så demonstrativt trotsa det tillsammans med barn tycker jag inte är att föredra.

Som avslutning var det trombonfestival där fyra trombonister spelade olika stycken från Europeiska länder och publiken fick sedan ”rösta” genom att klappa mer eller mindre i händerna beroende på hur mycket man gillade det. Ett bidrag var inte från Europa utan kom från rymden och gick vinnande därifrån: Star Wars, där de hade viss svårighet att få sina Star Wars-masker på plats och ändå kunna spela och se noterna. De gjorde det bra och både jag och barnen tyckte verkligen det var toppen! Så kul, både vandringen och festivalen. Tack för den förmiddagen!

Och minstingen då? Jodå, hon pallade en stund men kraschade sen och började gråta. Tog denna bild, sen fick hon gå och lägga sig och sov gott tills allt var över och vi förflyttat oss till Kungsan och avnjöt säsongens första pick-nick-lunch. Lovely!


Sen blev det lek i barnens just nu favoritpark Humlegården.

En kommentar på “Historia, anekdoter och trombonfestival på Kungliga Operan

  1. Pingback: Påsklov med Operaclowner | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: