Sälj ett skitjobb enligt Karin Wanngård

Jag blir så oerhört irriterad när jag hör så puckade uttalande som från Karin Wanngård. Alla har självfallet rätt att tycka olika, så jag brukar verkligen inte säga att folk säger knäppa saker i första taget men detta är väl ändå ett rejält övertramp? Att försäljning skulle vara ett skitjobb får hon gärna tycka, det finns säkert många som tycker att politiskt arbete också är ett skitjobb. Men det är då den personliga åsikten, att man inte själv vill jobba med just det. Så långt är väl alla fria att tycka som man vill och efter just sitt eget tycke och smak försöka styra sitt yrkesval efter det. Men att som offentlig person gå ut och säga att en hel yrkeskår har ett skitjobb är helt horribelt! Dessutom ett yrke som innefattar så oerhört många.


Tyvärr så har försäljning av nån anledning en oförtjänt dålig klang i Sverige. Jag vet inte hur många gånger jag hört duktiga säljare säga att de vill jobba med något annat, tex pr eller marknadsföring. Men det som verkar glömmas bort är visst att så oerhört många jobb och i stort sett alla inom kommunikation är en sorts försäljning. Hur mycket kan inte en person på tex en pressavdelning behöva sitta och ringa runt och sälja in till journalister att just det de håller på med är värt en artikel eller att just person ”X” borde intervjuas? Och en VD, ingår det inte i en VDs jobb att sälja in sitt företag eller produkt på ett positivt sätt? Men sälj? Nej, det är det ingen som håller på med…

Nä, på något sätt så har just ordet sälj fått en väldigt negativt klang och att en offentlig person på detta sätt nu hånar inte bara säljare utan även verkar ha missat att försäljning är en så stor del av de flesta kommersiella företags verksamhet är sorgligt.

På ett seminarium jag var på för något år sedan var det en talare som hade sitt ursprung i Japan och han kunde inte förstå hur det kunde vara så mycket människor i detta land som arbetade med allt möjligt utom sälj, fast de egentligen gjorde det. Att de istället omformulerade sitt arbete till någon annan yrkestitel för att det skulle låta ”bättre” övergick hans förstånd. Där han kom ifrån var det tvärtom säljare som lyftes till skyarna eftersom det är de som i så stor grad driver företagen framåt och levererar resultat. Vad skulle aktieägare säga om vi skalade bort alla säljare? Eller alla andra som har sälj i sitt jobb.

Och politik då, som Karin Wanngårds antagligen anser vara ett så bra och fint yrke? Är inte det sälj? Vad har hon tänkt att hålla på med tex inför valrörelsen? Är inte en valrörelse den största säljhappening vi har?

Kan bara hålla med säljchefen Peter Paunovic som skrivit ett öppet brev till Karin Wanngårds och hon har nu bett om ursäkt vilket ju är fint av henne, men skadan är ändå skedd. Tyvärr.

3 kommentarer på “Sälj ett skitjobb enligt Karin Wanngård

  1. Att sälja mot köparens mostånd är ett skitjobb i samma mening som kriminell verksamhet är ett skitjobb. Wanngård har rätt! Telefonförsäljning har inget existensberättigande och en majoritet av verksamheterna är oseriösa, ingen tvekan om det.

  2. Att sälja mot köparens motstånd låter verkligen som skit, inte ett jobb, snarare kriminellt ja. Då är det ju inte att sälja. Kriminell verksamhet anser jag inte vara ett jobb utan ett brott.
    Att säga att telefonförsäljning inte har något existensberättande håller jag inte med om. ”Wanngård har rätt”, i vad funderar jag då, eftersom hon sagt att hon inte menade att det var skit.
    Tyvärr finns det många oseriösa inom sälj, precis som det dessvärre gör det inom många andra yrken också. Tycker i alla sammanhang att det är väldigt olyckligt när folk vill dra ”alla över samma kam”.

  3. Tvingades av arbetsförmedlingen till ett”sälj-företag”-annars dras inn ersättningen. Mådde så dåligt att funderade ta livet av sig… När su kopplas till en ensamföretagare för att sälja och han svara:Jag har jobbat hela natten och presis gått och lagt mig och så ringer du…Så vill man sjunka under mattan. Visst är det ett skittjobb, som bryter ner en människa som inte ha ett annat val en att ta det!Och så är det för många ungdomar. Och visst är det många skojare i Branschen och du kan alldrig veta vem som ringer idag:skojare eller ett serjös företag. Ingen vill bli kontaktat per telefon i hemmet!!!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: