Kalas med nöt-crèmebullar, gräddtårta och prinsesstårta

I helgen firade vi vår underbara kille som fyllde 6 år! Det härliga med honom är att han vet exakt vad han vill ha, så det är inga problem med vad man ska bjuda på. Förutom bullar och kakor så ville han ha prinsesstårta och en gräddtårta med bär.


Bullar blev nöt-cremebullar som vi bakade på traditionellt bullrecept och sedan helt enkelt bredde på nöt-crème. Världens enklaste men blev supergott. Ett misstag var dock att jag tvinnade dem och då gled krämen ur bullarna mer än vad det gör med tex smör/socker/kanelblandning så nästa gång (för fler gånger blir det!) kommer jag göra dem som vanliga snurror så att man binder in krämen bättre.

En prinsesstårta brukar vi nästan alltid ha när någon fyller år men nu gjorde vi den inte rund utan på längden efter inspiration från Kakboken, där receptet på själva tårtbottnen finns. Han gjorde garneringen själv tillsammans med storasyster; två blommor och en segelbåt, somrigt och fint.
Gräddtårtan var han också helt på det klara med hur den skulle vara: första lagret banan, andra lagret vaniljkräm och överst färska bär och då helst hallon och jordgubbar, vilket jag också fick tag på. Och massa grädde på alla lager förstås. Så skönt med tydliga önskemål. 🙂

Jag tänkte inte bemöda mig med att skriva ut receptet på prinsesstårta då det finns i mängder redan, en sån gammal klassiker finns i varenda kokbok antar jag. Jag gjorde den på vad jag vet är det ursprungliga: vaniljkräm blandad med grädde mellan båda lagren och sedan massa grädde överst innan marsipanlocket läggs på. Jag använder Carlshamns Luftig Visp då vi tycker den är godast.

Ljusen hjälpte storasyster till att sätta i och tända vilka med lätthet blåstes ut av stora killen. Blåsa-ut-ljus-på-tårtan-bilder är väl en klassiker, ser alltid lika knasiga ut men ett måste från kalaset. 🙂

Lämna ett svar

%d