Vaccinera mot mässling om du ska utomlands med liten

Från flera håll, både barnläkare och BVC, har jag senaste tiden blivit påmind om risken för att bli smittad av mässling om jag åker utomlands med den lilla. Talade senast i dag med en sköterska som oroade sig för problemet i att det inte går ut några kampanjer eller på annat sätt informeras om detta. På BVC kommer de ju inte i kontakt med alla föräldrar utan skulle behöva nå ut med bredare information.Det gäller alltså barn under 18 månader som ännu inte har blivit vaccinerat mot mässling och som ska åka utomlands, företrädesvis Europa. Så har ni planer på att göra det, kontakta BVC så får ni tid för vaccination. Detta såvida barnet är minst 12 månader. Är barnet yngre – man kan tydligen ge vaccinet från 9 månader – så får man gå till vaccinationsklinik då BVC av nån anledning jag inte känner till inte ger vaccinet till barn under 12 månader.


Trevlig semester!


Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: