Jag bakar då och då dinkelbröd och har några olika recept jag brukar använda. Här är ett recept inspirerat av en mängd andra jag testat, ett luftigt och gott bröd med en härlig skorpa.
Recept, två bröd:
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1/2 msk salt (mer för den som gillar mer salt bröd, jag tar oftast till och med mindre än så med hänsyn till minstingen)
1,5 msk agavesirap
150 g grahamsmjöl (ca 2,5 dl)
700 g dinkelmjöl
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och agave. Tillsätt mjölet och kör i maskin 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Knåda degen lätt och dela den i två delar och lägg dem i smorda brödformar. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla bröden med kallt vatten och ställ in dem i kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader och grädda brödet i 35 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet vara kvar i ugnen i ytterligare 8 minuter. Ta upp brödet ur formen och låt det svalna på galler.
Pingback: Sallad med pastaskruvar | Vego Eco