Recept på dinkelbröd

Jag bakar då och då dinkelbröd. Jag har några olika recept jag brukar använda och har tex testat det här som jag hittade för länge sen, och som jag efter några justeringar blivit nöjd med. Gör för övrigt aldrig så liten sats, tycker det är energislöseri att sätta på ugnen endast för det. Så här är mitt justerade recept, ett luftigt och gott bröd med en härlig skorpa.


Recept, två bröd:

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1/2 msk salt (mer för den som gillar mer salt bröd, jag tar oftast till och med mindre än så med hänsyn till minstingen)

1,5 msk agavesirap
150 g grahamsmjöl (ca 2,5 dl)
700 g dinkelmjöl

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och agave. Tillsätt mjölet och kör i maskin 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda degen lätt och dela den i två delar och lägg dem i smorda brödformar. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla bröden med kallt vatten och ställ in dem i kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader och grädda brödet i 35 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet vara kvar i ugnen i ytterligare 8 minuter. Ta upp brödet ur formen och låt det svalna på galler.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: