Ung Cancer om att våga tala om känslor

I morse såg jag den här artikeln på Dagens Media. Kollade direkt på filmen och kan inte annat än säga att jag onekligen blev berörd. Otroligt enkel men lyckas ändå förmedla känslor. Den är lång, men det är värt det. Någon minut in i filmen kommer citatet ”Du ska vara lycklig att dom upptäckte det tidigt” med påföljande frågan hur man ska kunna vara lycklig över att få cancer. Självklart kan man inte vara det och jag minns hur bisarrt motsägelsefullt det lät när jag själv fick höra dem. Det är såklart bättre att upptäcka det tidigt, men ordvalet kan ändå tyckas något märkligt.


I efterhand så är jag förstås det, glad att det upptäcktes tidigt alltså. Tack vare det så har det för mig endast blivit ett par operationer vilket ändå får ses som ”ingenting” jämfört med hur det är för så många andra. Att jag själv hört orden gör säkert att jag reagerar starkt på denna film, men det som är det allra starkaste är ändå just att man refererar till åldern. Det smärtar alltid med sjukdomar, men när det drabbar yngre så är det om möjligt ännu värre.

Nu i kväll bläddrade jag igenom DN vilket jag inte hann i morse och såg att Insidan också har uppmärksammat filmen. Det är fantastiskt vilket genomslag filmen fått och jag hoppas att den också lyckas med sitt syfte att få unga att våga prata om cancer. Det är ett väldigt laddat ord och självklart ska man inte tappa respekten för sjukdomen men det är hemskt om det i skolor sprids rykten att det smittar…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: