Miljövinkel från sommarpratare

”There is no business on a dead planet. Så enkelt är det.” Så avslutar Petter Stordalen delen om miljö i sitt program Sommar i P1.
 
Jag såg verkligen fram emot att lyssna på hans program, hans miljöengagemang ska ju vara stort. Programmet var i sig intressant där han berättade om sin väg från jordgubbsförsäljare till hotellmiljadär. Men jag hade förstås velat höra mer om just miljöengagemanget. Tyvärr är det bara några minuter av hela programmet som viks till det.

 
Före ovan nämnda ord så berättar han om de miljöinvesteringar han gör både privat och som företagare. Och bland annat säger han att människor som tränar och äter sunt lever bättre, är mindre sjuka än de som inte gör det. Det låter ju tämligen självklart, och just det här med att äta sunt skulle jag gärna velat höra lite mer om. Att en vegetarisk kost är till fördel för både miljö och människa torde väl inte längre vara någon hemlighet. Så varför nämndes inte något om det? Eller tänker du han inte på det? Hur mycket vegetariskt har hotellen på sina menyer? Jag har kollat lite på deras hemsida, men hittar ingen info om det.
 
Hur vore det att t.ex. införa Köttfri måndag/Meat free Monday på dina kedjor Petter? Eller törs du inte det? Är kött för väl förankrat med manlighet och det är fortfarande så sorgligt att man anser att det är mannen som beslutar över ekonomin och därför vore det för stor risk att stöta sig med de stora plånböckerna? Det kanske är cyniskt av mig att säga så, men man undrar ju ibland. Just kött och manlighet verkar ju på något knäppt sätt ofta kopplas samman (som bl.a. artikeln Därför äter riktiga karlar kött tar upp). Oavsett helt köttfri dag eller ej hoppas jag att utbudet av vegetariska alternativ är stor.

 
En annan som arbetar ur ett miljöekonomiskt sätt är Gudrun Sjödén som även hon talade en del om miljö i sitt program. Vad som verkligen var en tankeställare var det hon sa om den ekologiska bomullsodlingen. För 50 år sedan lades odlingen om till att bli den industrialiserade och miljötärande sak den blivit idag. För bara 50 år sedan så arbetade man alltså alltid på det vis man idag försöker gå tillbaka till och då kalla ekologisk. Tänk så knäpp människan är ibland och så fel en utveckling kan bli…
 
Jag hoppas att allt fler företagsledare börjar tänka mer på miljön och kan man bygga upp ett sådant företagande som Petter och Gudrun gjort och ändå arbeta ekologiskt, då borde väl fler kunna?

Lämna ett svar

%d