Kanellängd eller bullängd? Gott är det i alla fall.

Flätade kanellängder

Bullar går det åt hur mycket som helst på sommaren. Jag vet inte hur många vi har ätit vid det här laget.

Senast vi bakade nya så gjorde vi faktiskt längder istället. Längder har en tendens att se så oerhört inbjudande. Gott och fint, men att packa ner till utflykt är nog bullar ett snäpp mer praktiskt. Men en kan ju fika hemma också, även när det är sommar.

Receptet jag använder mig av är ett gammalt klassiskt som jag antar hängt med för de flesta i alla år. Men jag gör såklart utan mjölk och ägg.

Ingredienser, 4 st längder:
150 g (mjölkfritt) smör
5 dl (havre)mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1,4 l vetemjöl

Fyllning:
150 g (mjölkfritt) smör
drygt 1 dl socker
1,5 msk kanel
Garnering:
Grädde eller mjölk till pensling
Pärlsocker

Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37°C. Smula ner jästen i degbunken och häll på lite av degspadet. Rör ut så att jästen löser sig och häll sedan på resten av degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen några minuter så att den blir blank och smidig. Tillsätt det sista mjölet efter hand om det behövs. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i ca 40 minuter.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Knåda degen ordentligt och dela den i fyra delar. Kavla ut dem rektangulärt och bred på fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan och lägg rullen med skarven ner på bakplåtspapper. Klipp jack i rullen hela vägen och lägg sedan varje snitt åt höger respektive vänster. Dra ut dem åt sidorna och platta eventuellt till längden något så att flikarna hamnar på plats ordentligt. Låt jäsa övertäckta i ca 20 minuter.

Pensla med grädde (eller mjölk om du föredrar det) och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C eller varmluft 175° i ca 20 minuter.


Denna gång fick jag fin hjälp med bakningen av den yngsta. Så trevligt med sällskap!

Hon laddade som synes med en banan- och chokladsmoothie innan resten av bakningen tog vid. (Jodå, hon tvättade händerna innan men man kan ju inte alltid komma ihåg munnen också…)

Lämna ett svar

%d