Blåbärspaj i skärgården

Jag har kommit hem efter en liten semestertripp till vår vackra skärgård. Måste säga att trots den korta vistelsen så har jag lite bakningsabstinens. Det enda jag lyckades få till var en paj. Vi gick ut för att plocka blåbär, men det gick inget vidare. Det fanns bra mycket mer mygg än blåbär kan jag lugnt meddela. Plockade några så fort det gick med ett väldigt skralt resultat. Men brist på både verktyg och ingredienser så fick det bli en enkel paj som helt enkelt ”kavlades” ut med händerna. Det går ju det med, men snyggare har jag väl sett men vad gör väl det när man väl lägger upp det på fat och dränker i vaniljsås?

 
Lite smör och mjöl har väl de flesta (?) tillgång till och om då naturen kan bjuda på fyllningen så blir det ju faktiskt lite fika även om man reser iväg.
 

Recept:
150 g smör
3 dl mjöl
ca 2 – 3 msk vatten
ca 4 dl bär
1 msk potatismjöl
2 msk socker
 
Fördela smöret med mjölet och tillsätt sedan vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Tryck ut i en form. Spara ev lite av degen för garnering.
Rör ihop bär, potatismjöl och socker och häll detta i pajformen. Lägg över ev garnering och grädda i 175°C i ca 25 minuter.
 
Mängden bär respektive potatismjöl och socker kan såklart anpassas till hur mycket bär man har/vill ha samt hur söt paj man föredrar.
 
Nu kommer vi alltid tänka på detta tillfälle när vi äter blåbärspaj framöver, härligt med händelser som förgyller smaken nästa gång. Reseminnen är just vad Månadens sötsak är denna gång.

2 kommentarer på “Blåbärspaj i skärgården

  1. Hittade till din sida när jag letade efter recept på veganska pannkakor och de blev fantastiska 🙂 Funkade jättebra med chocolate chip i också.Jag bakar mycket veganskt, inte för att jag är vegan, men för att jag haft vänner som är veganer. Och jag har insett att de kakor och cupcakes jag gör alltid blir godare på veganska recept. På sistone har jag också fått baka mycket åt en kompis son som är allergisk mot mjölk och ägg och då är veganskt helt underbart!Tänkte tipsa om tre böcker; Vegan cupcakes, Vegan pies och Vegan cookies. Har mängder av underbara recept som är beroendeframkallande goda. Du kanske redan har dem, men tänkte passa på att tipsa annars. I annat fal brukar google få vara min bästa vän för recept och jag har börjat vänja hjärnan vid amerikanska mått :)Bra blogg!MVHCharlotta Medinc_medin@hotmail.com

  2. Hej Charlotta, Kul att pannkakorna blev bra. Vilket recept använde du? Jag har stekt ca 1 miljon pannkakor under sommaren för att kora vinnare i min tävling men är inte riktigt i hamn ändå… Tack för boktipsen, har faktiskt inte dem. Gillar däremot några andra som jag tipsat om här på bloggen, tex Svenska klassiker. Tack för feedback! :)/Anna.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: