Varning för animalisk havredryck

För ett par månader sedan fick jag tips om att Icas havredryck inte är vegetabilisk. Reagerade med flera känslor, bland annat den att ”det kan inte vara sant!”-känslan. Och ett fruktansvärt äckel förstås. Jag har sedan dess varit i kontakt med Ica flera gånger, det har tagit tid att få svar, men de kommer till slut. 

Jag tycker det är extremt upprörande att produkten överhuvudtaget innehåller animalier, det är vansinnigt i sig. Att det dessutom inte märks på förpackningen är skandal. Det finns info på Icas hemsida att det är så, men vem sitter och kollar igenom alla produkter där först? Ska det inte räcka med att läsa på förpackningen i butiken? Dessutom är det inte helt lätt att hitta på hemsidan heller för den delen. Jag har klickat runt en hel del och angett sökord etc och inte nån gång kommit till info som säger detta. Så lätt och snabbt får man alltså inte fram info vilket gör det hela ännu sämre. 

Ica säger i ett svar till mig att:  ”Produkten marknadsförs inte som vegetabilisk, utan som en produkt fri från mjölk och soja. Vi har därför inte sett behovet av att märka med ursprung för vitaminerna. Normalt sett skriver vi inte ut ursprungsmaterial för vitaminberikningen, men vi får se över om vi ska lägga till den informationen på denna produkt. Vår leverantör arbetar för närvarande med att hitta en icke animalisk variant av vitamin D.

Visst är det så att många allergiker väljer havredryck men det kan väl ändå inte ha undgått Ica att vegetarianer är en väldigt stor målgrupp? Har man inte fattat att vi som vill äta och dricka utan djur konsumerar havremjölk har man seriösa problem i sin målgruppsanalys… 

Varför är det så svårt att märka ut? Det handlar om en liten siffra för att göra det hela tydligt. Ica försvarar sig med  att de inte sett behovet som nämns ovan men att ”vi kommer försöka tydliggöra på förpackningen vid nästa nytryck att D-vitaminet har animaliskt ursprung.” Det får vi verkligen hoppas!

Min önskan är att leverantörerna borde vara skyldiga att märka sånt här. Men så är det tyvärr inte, efter kontakt med Livsmedelsverket får jag veta ”Lagstiftningen kräver generellt inte att ursprung så som animaliskt eller vegetabiliskt ska anges. Ett undantag är för olja. Då ska det anges om den är vegetabilisk eller animalisk.” Så att skriva ut en enda siffra är alltså för mycket begärt av företag, för att de ska orka bemöda sig med sånt krävs lagstiftning tydligen. Patetiskt. 

Det något motsägelsefulla men som dock är bra är att deras sojadryck inte innehåller något animaliskt. Logiskt va? Om det säger de såhär: ”ICA Sojadryck är inte berikat med något animaliskt. Beträffande havredrycken som du nämner så håller vår leverantör för närvarande på att se över denna produkt och jobbar för att hitta en icke animalisk variant av vitamin D.

Så nämns det igen att de jobbar på det. Hur länge då kan man undra. Tycker allt detta är väldigt sorgligt. Slappt av Ica att ha detta innehåll och än värre att inte ange det på förpackningen. Skärpning! Hoppas att det blir den ändring som de säger och att det inte dröjer alltför lång tid. 


Den här ska du alltså INTE köpa! Innehåller får. Bäää. Mysigt va?! 

10 kommentarer på “Varning för animalisk havredryck

 1. Det här är läskigt! :(Hur är det med kalcium då? Du vet ibland ser man i förpackningen (soyamjölk, rismjölk etc) det står berikad med kalcium, är det vegetabilisk tror du? Vi brukar inte köpa om det står Kalcium eftersom det känns osäker.

 2. Vad jag vet är det inget som brukar vara animaliskt. Har du någon annan info om det?

  • Hej Erica,
   URSÄKTA sent svar! 🙁 Ja, det är vegetabiliskt d-vitamin i Icas mjölk numer. 🙂

 3. Hej! Läste på ICA:s havremjölk häromdagen och det står att den innehåller mindre än 0.01g laktos per 100g. och då undrar jag (om du vet) om det kan förekomma laktos utan att det förekommer mjölkprotein och det står ju på förpackningen att den är mjölkfri.

  • Hej Johanna,
   Ursäkta sent svar. Den är ju helt mjölkfri så förstår inte hur det kan stå så. Därför mailade till Ica flera gånger för att få en kommentar ang detta men kom aldrig något svar. Erkänner att jag sedan missade att svara och upptäckte det nu…

  • Det beror sannolikt på att gränsen för att få kalla något laktosfri går vid 0,01g per 100g, så det är i det här fallet ett tekniskt sätt att skriva laktosfri på. Eftersom mjölk är en allergen så är det inte tillåtet att t.ex. köra en batch havredryck efter en batch mjölk utan att rensa systemet emellan, så det är inte så att det är en friskrivning eller liknande.

 4. Sjuka människor ni är, skulle ni äta ett djur som får avlivas av humanitära skäl? Eller låta djuret självdö? Vad tusan gör det med mikroskopisk andel d-vitamin. Gör egen dryck annars, om det inte passar.

  • Inte ok språk att säga att folk är sjuka bara för att de inte vill konsumera något från djur. Det är deras åsikter, du äter och dricker det du vill.
   Och ja, många gör egen dryck, eller köper den som är vegetabilisk. Inget som helst konstigt med det och precis vad vi gör så det är en helt och hållet överflödig uppmaning om något som vi redan gör.
   För nej, vi är inte sjuka. Var vänlig och kommentera inte om du inte kan hålla dig till en konstruktiv och saklig åsiktsförmedling med ett vänligt och vårdat språk.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: