Skållat vörtbröd

Det här receptet är en av mina favoriter i vörtbrödsutbudet. Ett lite grövre sådant och med otroligt god smak. Med lång jästid kommer smakerna verkligen fram ordentligt.

Receptet är ursprungligen från en av mina favoritbloggar, Vegankrubb, som i juletid bjuder på en massa goda tips i sin julkalender. Rekommenderas! Så här gör jag mitt bröd:

Ingredienser, 2 bröd
3 dl krossad råg
1 dl linfrö
3 dl vatten
25 g margarin
3 dl julmust
10 g jäst
1 dl mörk sirap
1 påse vörtmix
3 dl rågmjöl
7 – 8 dl vetemjöl

Förbered skållningen genom att koka upp vattnet och hälla det över rågkross och linfrö. Rör om, täck över och låt stå i minst 12 timmar, helst mer.

Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet och häll i musten och sirapen, känn så att blandningen är ca 37°C. Häll lite av vätskan över jästen och rör ut det. Häll sedan över resten av vätskan och tillsätt det skållade och sedan vörtmixen. Rör ut denna så att den är ordentligt fördelad och alla klumpar är borta. Tillsätt sedan rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ca 5 – 7 minuter i maskin, tillsätt lite mer mjöl om det behövs, degen ska inte vara lös men inte heller bli torr. Täck över och låt degen jäsa 4 – 5 timmar.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta samman den. Dela den i två delar och lägg i smorda formar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa ca 2 timmar.

Snitta brödet och grädda längst ner ugnen i 200°C i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Att låta skållning, knådning och jäsning ta ordentligt med tid gör verkligen att det blir god smak på brödet. Helt klart en favorit!
Veganskt vörtbröd skållat

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: