Den vinnande pannkakan

För länge sedan, mycket länge sedan tyvärr – detta har verkligen gnagt på mitt samvete – så efterlyste jag det bästa receptet på pannkaka. En äggfri, mjölkfri, enkel, god, mjuk. En helt vanlig välsmakande pannkaka alltså men som passar en allergiker eller vegan och som bonus är snäll mot djur och miljö. 
Vi äter pannkakor i enorma mängder och jag tror lätt att vi hade vunnit ett världsmästerskap om det hade funnits något. Oändliga mängder har stekts sedan ni vänligt nog kom in med era bidrag, däremot har det varit svårt att kora vinnaren. Men sedan ett tag har vi äntligen enats här hemma så jag säger nu ursäkta dröjsmålet och grattis till vinnarna:
1:a Vegankocken
2:a Michaela Norlin
3:a Gaashud
Frågan gällde alltså att steka pannkakor som blir mjuka och går att rulla, håller ihop, smakar gott och inte är något krångel med. Så tredjeplatsens vinnare borde kanske inte vara där med tanke på att den innehåller surdeg och fläder men alla är eniga om att de blev så otroligt goda att de måste få vara med. Och så jobbigt är det ju inte, men alla har inte surdeg hemma och vill man inte ha fläder går det ju att utesluta.
Tvåan tycker jag också kan få ett litet hedersomnämnande som är gjorda på vatten istället för en mjölkdryck. Med det receptet till hands så lär man aldrig stå utan ingredienser för att kunna göra goda pannkakor.

Generellt för alla recept är att det är fördelaktigt att låta smeten stå en stund innan man börjar att steka. Och att inte steka på så väldigt hög värme då de lätt blir lite hårda i kanterna annars vilket jag inte vill att de ska bli. Recepten som vi har gjort dem (otaliga) gånger är därmed enligt detta:

Vinnande pannkakan från Vegankocken:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
6 dl (havre)mjölk
(mjölkfritt) smör att steka i

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa ihop smeten.
Lägg lite smör i pannkakslaggen och stek pannkakorna. Ta lite nytt fett mellan pannkakorna så att de inte fastnar.

Tvåan, enkla pannkakor:
100 g (mjölkfritt) smör
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vatten

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner hälften av vattnet och vispa ihop smeten. Tillsätt smöret och resterande vatten och vispa den slät. Ta lite smör vid första laggen men sedan ska det inte behövas mer under stekningen tack vare smöret i smeten.

Trean, Gaashuds fläderpannkakor:
1 dl aktiv rågsurdeg
3 dl (havre)mjölk
2 msk rapsolja
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk socker
4 stora klasar fläderblommor
1 krm salt
1/2 tsk kardemumma
(mjölkfritt) smör till stekning

Blanda rågsurdeg, mjölk och olja. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop detta med surdegsblandningen tills du får en jämn och fin smet. Täck över med plast och ställ svalt i 8 – 10 timmar.
Skölj fläderblommorna och rensa bort ev grova stjälkar. Riv blommorna över smeten och blanda ihop.
Stek pannkakorna i smör och vänd dem när bubblorna på ovansidan börjar spricka.

Vi har gjort receptet flera gånger med drygt dubbel mängd kardemumma när vi inte har haft någon fläder vilket också är jättegott.

Alla pannkakor blir förstås extra goda med en god sylt och glass eller vispad grädde. Eller varför inte servera dem tillsammans med Gaashuds hallongrädde, vispad grädde tillsammans med färska hallon? Kan det bli godare?

Varsågoda att njuta, nu har ni sommaren och alla utflykter räddade. Har ni andra recepttips kommentera gärna nedan.
Så grattis alla tre, hör av er till mig så att ni kan få era priser från Oatly.

3 kommentarer på “Den vinnande pannkakan

  1. Pingback: Än är det sommar! Picknick för hela slanten | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: