Pepparkakscheesecake

Det känns onekligen lite surt när man blir sugen på cheesecake nu när det inte längre går att få tag på creamy spread i butiken. Det är den som varit det självklara alternativet i min bakning, både i cheesecake och i topping till tex morotskaka.

Efter att Karolina Tegelaar gav ut boken Tårtor och cheesecakes utan ägg och mjölk behövde en inte fundera mer på recepttestande. Tills nu.

Jag har testat med silkestofu istället vilket gick ok. Den blev ok men jag tycker nog att konsistensen blev lite degigare än vad den egentligen ska vara. Det går förstås att mixtra med detta och se hur man kan förbättra. Men jag delar med mig av hur jag gjorde här även om jag inte tycker att det blev perfekt. Detta av två anledningar: den blev god och jag vet att det finns massor av bra idéer hos er där ute så detta kanske kan inspirera er att testa olika alternativ också. Det behöver väl inte tilläggas att jag från början ville göra en från redan nämnd bok?


Ingredienser:
200 g pepparkakor
75 g margarin
400 silkestofu
drygt 2,5 dl florsocker
4 tsk apelsinsaft+rivet skal från apelsinen
drygt 1 dl yoghurt naturell
2 msk mjöl
2 msk majsstärkelse
lite muskot

Smula sönder pepparkakorna och mixa ihop med margarinet. Pressa ner detta i en springform och grädda i 175°C i 10 minuter. Låt svalna och smörj kanterna.
Rör ihop silkestofu, florsocker, apelsinsaft och skal. Blanda ner yoghurt, mjöl, majsstärkelse och muskot och vispa ihop. Häll fyllningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 150°C i 65 – 70 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylen i några timmar eller över natten.


Lite smulade pepparkakor på gjorde det hela ännu lite bättre. 🙂

Kakan svettades lite efteråt. Den var sval innan jag ställde in den i kylen, så jag vet inte om det var en reaktion på tofun, det har jag aldrig sett tidigare, så jag antar det. Men jag la helt enkelt ett papper mycket försiktigt ovanpå som fick suga upp det och sedan kom det inte tillbaka.

God smak har den som sagt, testa gärna och kom med feedback på vad ni tycker och hur det kan förbättras.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: