Matbröd med havssalt

Ett bröd på skärbräda
Ingredienser, 2 bröd
50 g jäst
9 dl vatten
4 dl grahamsmjöl
ca 15 dl vetemjöl
6 g havssalt
mjölk till pensling (växtmjölkalternativ med hänsyn till allergiker, djur och miljö!)
saltflingor att strö över

Värm vattnet till 37°C. Smula ner jästen i bunken och lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Kör degen smidig i 4 minuter (dubbel tid för hand). Tillsätt saltet och ev mer mjöl om det verkar behövas. Degen ska inte vara alltför lös utan hålla ihop bra. Kör i ytterligare 1 – 2 minuter. Låt jäsa övertäckt i 60 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till limpor och lägg i smorda formar. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med mjölk och strö över havssaltflingor. Grädda i 250°C i 12 minuter. Sänk värmen till 175°C och grädda i ytterligare 35 minuter.

2 kommentarer på “Matbröd med havssalt

  1. Pingback: Veckomeny 27 november | Vego Eco

  2. Pingback: Veckomeny 3 september | Vego Eco

Lämna ett svar

%d