Rimbobullar med nötcreme

Mjölk- och äggfri variant av traditionella Rimbobullar, här med nötcreme. Gott alterntativ till smörfyllning! 

Ingredienser nötcreme: 
200 g hasselnötter
0,75 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 – 3 msk olja
Ingredienser bulldeg:
50 g jäst
4 dl havremjölk
400 g rumsvarmt smör
1,5 msk socker
ca 1,3 liter vetemjöl
mjölk att pensla med
pärlsocker 

Börja med att göra nötcremen som med fördel kan göras vid annat tillfälle och förvaras i försluten burk i kylskåp. 
Rosta nötterna i 175°C i ca 8 minuter och gnugga sedan bort skalet när de svalnat. Mixa nötterna och häll sedan ner florsocker, vaniljsocker, kakao och olja och mixa till en jämn creme. Tillsätt olja till önskad konsistens. 

Rör ut jästen i lite av mjölken, häll sedan över resten och tillsätt smör, socker och det mesta av mjölet. Arbeta samman till en smidig deg, tillsätt mer mjölk om det behövs. 
Dela degen i två och kavla ut dem till två fyrkanter. Dela dem i rutor med t.ex. en kaksporre. Lägg på en klick nötcreme på varje ruta och vik in flikarna mot mitten och nyp ihop ordentligt. Låt dem jäsa på plåt i två timmar. 
Pensla bullarna med mjölk och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 8 – 9 minuter beroende på hur stora du gjort dem. 


Tänk på att använda mjölkfritt smör och mjölk för veganska bullar. 

2 kommentarer på “Rimbobullar med nötcreme

Kommentera

%d bloggare gillar detta: