Dalsländsk hålkaka, mjölkfri

Fyra stycken nybakade hålkakor på ett ugnsgaller

Det här brödet är en god klassiker och dessutom väldigt lättbakat. Har alltid varit dotterns favoritbröd.

Ingredienser, 4 bröd
50 g (mjölkfritt) smör/margarin
5 dl (havre)mjölk
2 dl havregryn
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl ca

Smält smöret i en kastrull och tillsätt havregrynen och 2,5 dl mjölk. Koka samman till en gröt.

Tillsätt resterande 2,5 dl mjölk och häll över i en degbunke. Låt gröten kallna till 37°C. Blanda då i jäst, sirap, salt och rågsikt. Arbeta sist ner vetemjöl till en smidig deg. Låt jäsa i ca 40 min under bakduk.

Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i fyra delar och forma varje del till en rund kaka. Vänd kakorna i lite mjöl och lägg på smord plåt/bakplåtspapper. Nagga dem och ta ut ett hål i mitten (jag brukar använda ett litet snapsglas för lagom storlek). Låt jäsa i ca 30 min.

Två stycken hålkakor som jäst klart på en ugnsplåt

Grädda brödet mitt i ugnen i 225°C tills de blir gyllenbruna, ca 10 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.Delade hålkakor på fat

Det sadhär brödet framkallar alltid lite speciella känslor då jag bakade det under förlossningen av mitt tredje barn (!). Det är helt galet, men faktiskt helt sant. Sista plåten klarade jag inte av att ta ut själv, utan det fick min man göra. Bröden hade sedan god tid på sig att svalna tills vi kom hem från BB ett dygn senare…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: