Fattigskolan


Rädda barnen har dragit igång kampanjen Fattigskolan där man belyser fattiga barns situation. Det låter väl som något Rädda barnen ”brukar” göra, men denna gång handlar fattigdomen om barn i Sverige. Ett så rikt och välbärgat land som Sverige borde väl inte ha fattiga barn kan man tycka men tyvärr är det så. 

På kampanjsidan kan man läsa om hur man själv kan bidra, vad Rädda barnen gör i ärendet samt se olika filmer i ämnet. Filmerna är 11 stycken lektioner i hur man kan göra för att komma kring att offentliggöra fattigdomen. De gör vad de kan för att dölja det och berättelserna är hämtade från verkliga berättelser från barn. 

En pojke berättar inte för sin pappa att cykeln har gått sönder, en flicka blir alltid sjuk eller får andra förhinder när hon blir bjuden på kalas eller som i denna film där lyckan är stor över att ha fått följa med gratis till badhuset via skolan. Gå till stranden är det inte tal om eftersom andra besök till badhuset inte är möjliga och därmed har hon inte heller fått möjlighet att lära sig simma. 


Jag har tittat igenom alla filmer och det är tungt. Mycket tungt. Och sorgligt. Sverige 2013. 

Lämna ett svar

%d