Billig mat bjuder på ehec och andra smittor

Det är mycket larm relaterade till kött och mat nu, idag handlar det om den stora ökningen av ehec och andra smittorisker från animalisk föda. Det är förstås allvarligt och jag hoppas att fler börjar tänka till. Mamman i reportaget säger att de köpt oxfilé från Nya Zeeland och fläskfilé från Danmark. ”Det är inget jag tänker på”. Nu gör hon kanske det? Inte nog med hur illa djurskyddet är i Danmark, det borde vara förbjudet att importera kött därifrån, men även alla följder som blir av detta forslande av mat fram och tillbaka. Maten åker runt och orsakar massor av utsläpp i sin färd mot den svenska tallriken samt att detta innebär längre tid från slakt till tallrik. Säger sig väl självt att detta inte kan vara det bästa? 

När ett par barn blev sjuka i Västerås skulle man försöka spåra smittan som kom från hamburgare. Men det gick inte då köttet som använts till dessa kom från sex olika slakterier i fyra länder. Det säger lite om matens backpackerliv innan den når sitt slutmål. 

Tyvärr tror jag fortfarande att problemen kring detta skulle minskas kraftigt om folk känner till lite mer om detta och därför började tänka efter lite mer. Som mamman erkände att hon inte gjort, och hon är absolut inte ensam. I böcker jag tipsat om tidigare, Hur mår maten?, Äta djur och Matens pris får man en mycket bra inblick i matens väg och hur den påverkar miljö, hälsa och även djurens välfärd. Mycket läsvärda! Just nu kan du även vinna boken Hur mår maten? i en mycket enkel tävling, så passa på. Tävlingen finns här

Så framöver hoppas jag att alla går in för att äta mindre animaliskt, vegetariskt minst en dag i veckan, samt att köpa Svenskt kött om man nu måste.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: