Goddag yxskaft

På en restaurang jag var på förra veckan bjöd de på Coop Bordsmargarin mjölkfritt. Jag har aldrig sett det tidigare och inte hört talas om det heller. Det angavs inte på förpackningen om ingredienserna hade animaliskt eller vegetabiliskt ursprung vilket inte är helt ovanligt. Något som gjort att jag otaliga gånger genom åren kontaktat en massa företag för att ställa denna fråga.

Alla som precis som jag gjort detta i en massa år, vet att man kan behöva vara övertydlig för att få rätt svar. Jag har t.ex. frågat om ett emulgeringsmedel varit av animaliskt ursprung eller inte och ett flertal gånger fått svaret att det kan vara både och. Precis, det är ju därför jag frågar… ”Jaha”, får man då till svar, ”jag ska kolla…”

För de som på senare tid blivit mer intresserade av vad som gömmer sig bakom E-nummer och även kanske vill utesluta animaliska ingredienser vill jag således göra uppmärksamma på detta. Som konsument kan man ju tycka att man ska få tydliga svar men icke.

Tillbaka då till bordsmargarinet där jag ännu en gång fick ett goddag yxskaft-svar. Jag undrade alltså om det var animalier i, min vanliga fråga. Coops kundkontakt svarade då att alla ingredienser fanns angivna på förpackningen. Ja, jag kan läsa och påpekade (igen) att jag ville veta om det var animalier i eftersom det inte var angivet. Då fick jag svaret nej. Jippi! Härligt, ett till bordsmargarin för veganer alltså. Men nej. När jag tackade för svaret och tyckte det var bra att de hade vegetabiliskt D-vitamin i fick jag svaret att ”nej, det är animaliskt”. Oh well… Hade jag inte skrivit detta följdsvar skulle jag alltså gått vidare i tron att det var en vegetabilisk produkt.

Detta har som sagt hänt förr och kommer hända igen. Tyvärr. Med hästköttskandalen i färskt minne så vill man ju som konsument verkligen veta vad det är i det man äter. Att leverantörerna inte har koll är uselt, och att konsumentkontakt på en direkt fråga inte kan svara korrekt, trots att information finns tillgänglig, det är minst lika uselt. Låt oss hoppas att detta förbättras, jag håller tummarna för det!

Man vill ju gärna kunna lita på svaren som kommer med posten… 

3 kommentarer på “Goddag yxskaft

  1. Fint att du skriver om detta! Jag undrade precis om deras margarin. Vad är det som är animaliskt? Jag läste något om att D-vitaminet utvinns från ullfett?

  2. Hej,Ja, det är från fåret, ullfett som används. Finns vegetabiliska alternativ så det är väldigt olyckligt att de inte använder det istället. Och framför allt att man inte klarar av att upplysa om det.

  3. Pingback: Veganmärkning 100 % veganskt | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: