Boktips att lägga under granen

Med julen i antågande tänkte jag tipsa om några böcker som jag tycker kan vara värda att lägga under granen.

Matens pris, som recenserades i DN för ett par dagar sedan, är en bok som gör dig mer införstådd i hur matindustrin påverkar djurens välbefinnande och för att inte tala om hur den påverkar miljön. Intressant och lärorikt, och något alla bör läsa för att inse vilken omfattande påverkan detta har på vårt samhälle. Den sjukt stora antibiotikaanvändningen, den snedvridna ”logiken” i odlingar och hur bekämpningsmedel används runt om i världen. Skriven av de prisbelönta journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman.

En annan bok som även den tar upp både djur och miljö men ur ett mer politiskt perspektiv är Tyst Hav av Isabella Lövin. Det är skrämmande läsning, och väldigt lärorik sådan, jag har nämnt den boken flera gånger tidigare. Finns att köpa för löjliga 39 kr, inget att snacka om, köp, läs och häpna.

Precis som Matens pris tittar boken Äta Djur av Jonathan Safran Foer närmare på djurindutrin. Självklart kände jag inte till allt som står i boken, men mycket var jag medveten om. Tyvärr är det väl så att de som verkligen skulle behöva läsa den, och även mina andra tips, är de som tyvärr inte kommer att göra det… Men till de med förutfattade meningar, eller de som absolut aldrig tänkt tanken att bli veg, kan jag lugnt meddela att den tittar ur perspektivet att man ”ska” äta kött. Det är när författaren själv får barn som han börjar fundera på om man måste äta djur för att få i sig all näring etc. Så läs och avgör själv. Om man nu gärna vill äta djur så är det väl ändå på sin plats att man vet vad det innebär och orsakar, både för sin egen hälsas skull, men även för miljön, den är ju ändå något våra barn ska ärva som det så fint heter. Köp här!

En God Bok-Jul till er alla!
Här finns några andra tips på klappar för den som vill ge något mer inriktat på miljö och välgörenhet.

5 kommentarer på “Boktips att lägga under granen

  1. Pingback: Billig mat bjuder på ehec och andra smittor | Vego Eco

  2. Pingback: Veggobomb från Way Out West | Vego Eco

  3. Pingback: Ett litet steg för mänskligheten | Vego Eco

  4. Pingback: Grisen – intelligent korv | Vego Eco

  5. Pingback: Klimatvänliga julklappstips | Vego Eco

Lämna ett svar

%d