Lasagne pimpad med häst

Är det skillnad på att äta häst, ko, gris eller hund etc? Personligen kan jag inte se någon skillnad, djur som djur och det skulle inte falla mig in att äta något av dem.

Men de som gillar att gotta sig genom att förtära djur kan väl knappast bry sig om vilken sort det är som malts ner för att hamna i Findus lasagne, vilket vi senaste dagarna har blivit informerade om har skett. Och detta sedan ett bra tag tillbaka dessutom. 

Vad som dock är riktigt illa är förstås att man inte har koll på vad produkterna innehåller. Eller är ärliga med det… Självklart ska konsumenter kunna lita på vad det är de köper, allt annat är förstås galet. Hur mycket annat är det som är fel i produkterna kan man undra? Krav på bättre kontroll kan ju vara önskvärt. 

En annan sak som är allvarlig just gällande hästkött är risken för att man skulle fått i sig fenylbutazon, en medicin som är skadlig för människor. Det jag reagerar på här är inte bara risken för människan om man ätit av det köttet utan även medicineringen som sådan. Är den så omfattande att det alltså är snarare regel än undantag att hästarna får det eftersom man oroar sig direkt för det? Är det ungefär som i annan djurindustri då, att man medicinerar per automatik eller hur ligger det till? Kan knappast vara bra. 

Nej, vad sägs om lite mer vegetarisk kost istället? Köttfri måndag till att börja med, det kan väl vara på sin plats?

Bon appetit!?

7 kommentarer på “Lasagne pimpad med häst

  1. Förmodligen kan det vara så att många hästar har problem med inflammationer och reumatism. Hästar får nämligen det om man ger dem kraftfoder eftersom de inte tål för höga mängder komplexa kolhydrater. De kan till och med dö rakt av om man låter dem mumsa i sig stora mängder av exempelvis vete och råg. Nöt kreatur har liknande problem även om de inte är lika känsliga som hästar. Men bönder kan nog ofta känna pressen att ge slaktdjur så mycket kraftfoder som de klarar av utan att dö innan slakt eftersom det får dem att bli feta och nå slakt-vikt snabbare. Den som är intresserad av att veta mer kan läsa: http://www.fao.org/docrep/017/i3148e/i3148e00.htm

  2. Tack Pehr! Sorgligt att det ska vara sån hets att nå slaktvikt att det blir konsekvenser som dessa. Vidrigt!

  3. Instämmer helt och fullt i vad du skriver om att djurslag inte borde spela någon roll. Folk här i landet förfasar sig över att de äter hund i Kina och marsvin i delar av Sydamerika, men att de själva mumsar i sig kor och grisar reflekterar de inte över för fem öre, medan just kor skulle vara en typ dödssynd att äta om de var hinduer och bodde i Indien och grisar om de var muslimer!Kram!

  4. Visst är det där kostligt?! Jag kommer aldrig förstå skillnaden. Visst kan jag förstå om man är ovan vid något, det kan ju alla vara; olika kryddning, konsistens eller vad det kan vara. Men att tycka det är fel att äta vissa djur men inte andra är för mig obegripligt. Skrev lite om de tankegångarna tidigare här: http://vegoeco.blogspot.se/2012/01/att-atas-eller-alskas.html 🙂

  5. Pingback: Alternativ livsstil som grönavågare | Vego Eco

  6. Pingback: Goddag yxskaft | Vego Eco

  7. Pingback: Ny köttskandal | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: