Det glada kosläppet

En ko och en kalv på en gräsäng
Det är det i alla fall många som verkar tänka; att det är så glatt och fint. Ja, vem skulle inte bli glad av att få gå ut om du varit instängd länge. Men det finns onekligen mycket mer att tänka på kring detta än så.

Anna och Mattias har skrivit en väldigt bra text om detta som sätter ljuset på precis de olika delar som man verkligen bör tänka på i sammanhanget. Det här att korna far illa av att stå fastbunda på betonggolv, att det finns kor vars ägare motsätter sig beteskraven och inte släpper ut dem ens på sommaren.

När korna ska in igen, hur ser det ut då? Och hur ser det ut sedan, under största delen av året? Det är knappast något man vill att allmänheten ska bevittna. Nej, bara när korna rusar ut ur sitt fängelse. Och är de egentligen glada? Nej, snarare rädda och framför allt, hur mår de? Kolla på den här korta filmen:

Jag tycker inte det ser ut som de skuttar av glädje, de ser knappt ut att kunna gå. Flera ramlar och de ser ut att hoppa fram snarare av att de inte kan gå ordentligt, av smärta, vad beror det på…? Nej, lyft fram den mer sanna bilden av hur korna har det under året och lär folk hur det går till ”på riktigt” inom mjölkindustrin, inte bara den gulliga, falska bilden av den glada Arla-kon som betar så fint med sin kalv. Så är det tyvärr inte.

Hela denna förträffliga text som ovan nämnda skrivit hittar du här. Och mer info om mjölkproduktion finns t.ex i det här öppna brevet jag skrev till skolborgarrådet förra året i samband med skolans planerade Arla-besök. En sammanfattning om det hittar du här.

 

2 kommentarer på “Det glada kosläppet

  1. Kringskuttande kor vid betessläpp är ofta kvigor. Det där med betonggolv – korna står ofta på gummimattor numera för att skona klövarna, lantbrukarna vill självklart inte ”plåga” djuren mer än nödvändigt (för då minskar produktionen vilket ger lägre inkomst i en redan väldigt hårt pressad bransch). Jag tror inte att felet i produktionssystemen ligger hos djuruppfödarna, utan hos konsumenterna och handeln, som inte är beredda att betala mer för råvaran. Bonden får 3.50 kr per liter mjölk. Vad kostar mjölken i butiken? Mer än det dubbla. Trots att den STORA kostnaden för mjölkproduktionen ligger hos bonden. De flesta som har mjölkproduktion har det för att de TYCKER OM djur, inte för att de älskar att plåga dem (som djurrättsrörelsen ibland vill få det att låta som). Vidare – korna får i alla fall gå ute. Då är det väl mer synd om tjurarna, grisarna, hönsen och kycklingarna, där inget krav på utevistelse finns!

  2. Nej, säkert är inga bönder ute efter att plåga djuren. Det är dock sorgligt åt vilket håll mjölkproduktionen gått. Och ja, mjölken, precis som kött tex, borde kosta mycket mer.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: