Sammanfattning angående skolans Arlabesök

Jag har tidigare gjort några inlägg med anledning av att jag reagerade på att mitt barns klass skulle göra ett besök på en Arlagård. Det jag reagerade mot var inte besöket i sig, inte heller att det är en Arlagård.

Det är svårt att besöka en gård som inte tillhör det företaget med tanke på deras dominans, i alla fall i de delar av landet vi bor i (Stockholm). Felet med detta tycker jag ligger i hur det hela kommunicerades och vinklingen på det. Sättet att presentera det på i kombination med att barnen skulle få en present av Arla. Utöver detta att det skulle ske utan någon jämförelse med andra alternativ gjorde att det kändes väldigt snedvridet.

Det är dessutom inte en hel bild som ges då informationen från gården inte innehåller annat än hur bra korna har det, hur mysigt de går och betar i hagen för att sen skänka sin mjölk till oss… Inte ett ord om den miljöpåverkan denna industri har, hur korna och kalvarna mår, hur de slits ut mm mm.

Ge hela bilden

Jag vill gärna att barnen ska få åka på studiebesök, det är toppen! Men det måste ske på ett neutralt sätt, ge barnen möjlighet att jämföra olika alternativ och att även få ”hela bilden”, där ingår även slakt, djurplågeri och negativ miljöpåverkan bl.a.

Detta har jag redan sagt ett par gånger, sorry, har lite svårt att inte gå igång på detta. Vi har en skola som inte ska vara vinklad ur kommersiella aspekter, där barn ska slippa bli utsatta för propaganda. Då bör man ändra på hur dessa besök genomförs tycker jag. Då det är en allmänt utbredd aktivitet så skrev jag därför ett brev inte bara till vår skola, utan även till utbildningsförvalningen och skolborgarrådet. Jag har fått några svar och för er som är intresserade finns korrespondensen här:

På vår skola kommer det som det verkar att bli förändring gällande dessa besök, men med tanke på den usla respons som jag fått från högre instans så lär det inte bli någon skillnad någon annanstans är jag rädd. Så Arlas propaganda om att mjölk är livet, naturens egen dryck (nej, den är inte naturens – den är kalvens) med mera kommer barn runt om i landet att fortsätta bli utsatta för. Detta i Sverige 2012. Propaganda.

Ett axplock av de produkter man kan använda som inte tagit omvägen via kon. Man kan ta vettiga genvägar ibland.

5 kommentarer på “Sammanfattning angående skolans Arlabesök

  1. Pingback: Det glada kosläppet | Vego Eco

  2. Pingback: Om sponsrade läromedel i Kaliber | Vego Eco

  3. Pingback: Litet svar från skolborgarrådet | Vego Eco

  4. Pingback: Ett gårdsbesök och litet svar på brevet | Vego Eco

  5. Pingback: Öppet brev till bl.a. skolborgarrådet Lotta Edholm | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: