Donera bröstmjölk, den behövs!

Babyboomen som pågått ett bra tag här i landet verkar onekligen hålla i sig ett tag till. Det ploppar fram en himla massa bäbisar runt omrking mig hela tiden tycker jag. Ljuvligt för de familjer som får uppleva det. Själv hoppas jag att jag ska få agera barnvakt och kunna få träffa alla mina bekantas bäbisar och njuta av dem nu när min bäbis plötsligt blivit så stor… 

Tänkte på detta med amning när jag suktande funderade på alla dessa små människor omkring mig. Allt detta med bäbisbestyr känns (tyvärr) väldigt avlägset så snart man kommit ur spädbarnstiden. Men vad jag tänkte påminna er som har lyckan att ha små bäbisar som ni ammar om är att det finns ett mycket stort behov av mjölk till för tidigt födda barn. Så har ni möjlighet donera gärna! Det är som jag förstått det ständigt brist på mjölk och det är inte alls särskilt jobbigt. Pumpa ur lite och lägg i frysen, inte särskilt krångligt, eller hur? 

Fram till barnet är tre månader kan man donera sin mjölk, så det gäller att helst tänka på det från början. Jag kände ärligt talat inte till det när jag fick mitt första barn utan upptäckte en liten anonym lapp på bvc långt senare när det var för sent men har gjort det med de andra barnen. Med det sagt borde det kanske vara mer information om detta även på mvc? Kan väl knappast skada? 

När jag ändå är inne på ämnet så måste jag även nämna detta med att vara veg och amma. Tydligen är det så att man (helst?) inte ska vara det när man donerar. Jag tycker det är oerhört märkligt. Mina barn har alla varit fullgångna, vuxit och utvecklats väldigt bra. Jag har donerat mjölk som testats och varit bra. Kan alltså summeras som att min mjölk har varit absolut prima, det är alltså inte någon barnmisshandel att amma barn trots att man är veg. Jag har tvärtom fått höra på både bb och bvc att jag verkar ha ”supermjölk” och man har förundrats över hur bra barnen går upp mm mm. 

Att inte förtära animalisk föda kontra att göra det, borde det inte vara snarare så att det är större risk för att mjölken innehåller onyttiga ämnen om man äter t.ex. fisk som har höga värden av gifter, kött som fötts upp med stora mängder antibiotika etc? Rent allmänt känns det som att en vegetarisk kost ofta är hälsosammare och riskerar att innehålla mindre giftiga och onyttiga ämnen. Tänk bara på korv t.ex. där stora mängder nitriter verkar vara skadligt. Vad är det som säger att bröstmjölk från en mamma som äter massor av korv innehållandes detta inte har mjölk som påverkas av det också? 

Självklart kan man inte kolla allt detta. Vad jag vill ha sagt är att jag tycker det är väldigt märkligt att man per automatik utesluter en viss sorts personer från att donera. Personer som jag tror i de flesta fall faktiskt vet mer om hur man ska äta för att få i sig ordentligt med näring och leva sunt. Mina barn har som sagt utvecklats väldigt väl precis som jag vet att många andra ammande vegbarn har gjort. 

Så min uppmaning till alla är, donera er mjölk, den behövs! Ni som är veganer, be att få er mjölk testad. Jag har inte hört om någon som inte haft bra mjölk trots att man inte äter djur. Mer info om mjölkdonation finns på t.ex Bröstmjölk för livet, där finns även länkar på vart ni kan vända er beroende på var i landet ni bor. 

En av mina helamningsknubbisar. Så mysigt det var med bäbis! 

2 kommentarer på “Donera bröstmjölk, den behövs!

  1. För mig var det en kamp att FÅ ge bort mjölken eftersom det landsting jag bor i följer någon nordisk riktlinje för bröstmjölksdonationer och den ”förbjuder” veganmammor att donera. Varför vet jag inte. Och det visste inte heller den ansvariga barnmorskan på neonatalavdelningen, som tillslut godkände mig som donator (hennes dotter var på väg att bli vegan, så hon hade lite koll på att vi äter näringsrik mat…). Trist att det ska vara så! Mina barn (2 st) har också vuxit jättebra av bröstmjölken, så näringsinnehållet i den är det inget fel på. I slutänden lämnade jag bara mjölk i en månad, eftersom de för ovanlighetens skull hade för mycket bröstmjölk i sina frysar! Men 4.23 liter blev det på tre-fyra veckor, och då hällde jag ändå ut en del.Kramis

  2. Tack för din info. Det var lite av den anledningen jag skrev detta. Det verkar finnas en regel som säger att man inte får lämna mjölk som vegan och att det finns motstånd inom vården mot detta. Utan grunder och precis som du säger, man vet inte ens varför. Jag tycker det är oerhört sorgligt att man gör så, var finns underlaget för det? Tror inte ens det finns. Om det fanns skulle det snarare visa att mjölken är bra. Vi som fått vår mjölk testad har ju fått bevisat att den är bra. Och då det tydligen är många som opponerar sig så verkar veganer vara en grupp personer som är benägna att donera, borde inte det vara fördelaktigt att fånga in dem då? Vore kul att höra fler personers historia kring detta och att få igång en debatt kring det. Som sagt hoppas jag att detta inlägg ska få fler att tänka på det. Tråkigt att det inte blev ”mer” mjölk än så, man ska inte behöva känna sig dum och besvärlig när man vill hjälpa. Det gynnar ju knappast benägenheten att donera.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: