Ger mjölk starka ben? Myter om mat

Professor Stephan Rössner har i boken Myter om mat gjort en översikt över de vanligaste myterna om mat. Bland annat får vi veta mer om följderna av alkoholkonsumtion, är det till exempel sant att alkoholister har fina blodkärl och får en eller får en inte dricka alkohol när en använder penicillin? 

I boken tas det upp om olika gamla huskurer och maten i vardagen. Vitpepparkornets vara eller icke vara (ja och nej) och är det verkligen så viktigt att äta en viss tid på dygnet (nej)? Men hur är det då med mat som sägs ha dåliga eller goda egenskaper? Gamla myter som att en får huvudvärk av choklad eller att en får bra syn av smör hade jag inte ens hört talas medan att till exempel aspartam ger cancer, barn blir hyperaktiva av socker och en blir snäll av pepparkakor har hörts ett gäng gånger. Dock undrar jag om någon på fullaste allvar trott att en blir snäll av pepparkakor – på riktigt?

Det jag tycker är bra med boken är att den inte bara tar upp detta och svarar utan faktiskt är tämligen öppen för om det kan vara sant och utreder med den kunskap man har idag hur myten kan ha uppstått och om det finns något belägg för den eller inte. På vägen blir du serverad en hel del lärdom om vitaminer och kroppens funktioner och behov.

Myt bakom matsvinn

I dessa tider när vi slänger på tok för mycket mat är det väl på sin plats att påpeka att det även här sägs att mat inte behöver slängas direkt bara för att bästföredatum har passerats. Det är direkt tragiskt att många inte vågar och kan lita på sin egen förmåga att smaka och/eller lukta på maten för att avgöra om den är bra eller inte utan bara slänger perfekt mat för att ett datum står tryckt på förpackningen. Här nämns som exempel att ägg skulle bli skämda efter fyra veckors lämplig förvaring vilket är ren myt.

Hälsoperspektiv tas också upp och där bland annat huruvida kött ökar risken för cancer och det är väl ändå fastställt att det gör vid det här laget? I boken nämns en ökad risk på 20 procent. Alltså varken myt eller lögn.

Margarin djävulens påfund?

Är margarin djävulens påfund då? Det vänds och vrids på en massa om margarin, dess ursprung och tillverkning och om hur väl reglerad tillverkningen är. Och det är just det, det är inte en ”naturlig” produkt utan finns tack vare människans påverkan vilket en del anser är dåligt. Men jag har svårt att förstå det. Det är otaliga produkter omkring oss som framställs av människan, men just margarin har fått bära hundhuvudet här. Och det är väl ungefär vad som sägs här också; tekniskt processat ja, men djävulens påfund, nej.

Jag tycker delen om var maten kommer från var lite rolig om en vill ha lite onyttigt vetande. För livsviktigt är det väl egentligen inte att veta varifrån hamburgare och bostongurka kommer även om det är lite kul att veta. Boken är lättsam och det finns en del att lära även om vissa delar är onödigt vetande. Lättläst och på det sätt den är skriven ett rätt så roligt och bra underlag att diskutera matens ursprung, näringsvärde mm med barnen. Vi har haft den som underlag som mindre, improviserad frågesport vid matbordet.

Men hur var det då med mjölk och starka ben? Ja, tänk efter själv. I Sverige konsumeras massor av mjölk men har ändå oerhörda problem med benskörhet. Något som knappt existerar i till exempel Asien där mjölkkonsumtionen är obefintlig. Vad tror du själv då, ger mjölk verkligen starka ben?

2 kommentarer på “Ger mjölk starka ben? Myter om mat

  1. Detta verkar som en bok för mig. Låter jätteintressant! Den läggs till på läslistan. Tack för tipset!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: