Detox från kött med Vegan Pizza Day

Igår var det Vegan Pizza Day. Vi äter pizza rätt så ofta hos oss men gör den i regel alltid själva. Det är ju inte direkt jobbigare än att gå iväg och hämta, det är dessutom rätt så trevligt när alla fixar med sina pizzor och lägger på sina favoritsaker tillsammans. Men igår så köpte vi faktiskt hem från pizzeria, dagen till ära. Jag fick för några veckor sedan reda på att en pizzeria i närheten av var vi bor har börjat med veganpizzor och tänkte att vi skulle gynna dem för att visa vår uppskattning över att de börjat med detta. 

När jag på kvällen sätter mig för att läsa tidningen har även den lokala tidningen Liljeholmen/Älvsjö kommit i lådan och där finns en helsida om vegetarisk mat. Det nämns till och med på framsidan av tidningen och jag kan inte låta bli att roas lite av deras beskrivning ”detox från kötthysterin” i artikeln. Jag tycker det är talande, det har onekligen varit något av en hysteri sista tiden. När man av flera skäl borde minska äter folk istället mer, det är verkligen helt galet. Men tack och lov så inser många nu att man bör dra ner på den konsumtionen. 

I artikeln skriver de om hur allt fler restauranger satsar på gröna alternativ och att grönsaker har fått allt högre status. De tipsar också om en del bra restauranger och självfallet nämner man den lokala pizzerian som börjat med vegpizza, Pizzeria Midsommar i Midsommarkransen. De har gjort det efter att ha fått tips från kunder och har nu alltså utökat sitt utbud med dels vegetarisk ost men även en del ingredienser som kan ses som ersättning för t.ex. salami, kebab och kyckling. ”Jag har 20 år bakom mig som pizzabagare och inser att jag har gått miste om mycket. Jag kände inte till att det fanns veganska ingredienser tidigare” säger Gürkan Celepli på pizzerian. 

Stämmer rätt så väl med vad jag upplever; det är helt enkelt så att folk inte vet om att det finns alternativ. Så det gäller att fortsätta informera, leverantörernas säljare och marknadsförare har mycket kvar att göra och vi kunder kan verkligen påverka. Så gör som de uppenbarligen har gjort i Kransen, fråga efter vegetariska alternativ och informera dem om vad det finns för produkter på marknaden så får vi hoppas att fler följer i deras spår. 

Och i morgon är det måndag, köttfri måndag, eller hur?! 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: