Vänd på punkterna!

Centern presenterar idag ett fyrpunktsprogram ”för att stärka den svenska matproduktionen”. Det låter ju lysande! Inledningen är toppen där landsbygdsministern refererar till att svenskars engagemang för miljö och djurskydd är större än någonsin. Men jag har dessvärre väldigt svårt att hålla med om det som presenteras på punkterna. 

1. Lagen om offentlig offentlig upphandling, LOU, måste reformeras så att det blir enklare att ställa krav på djuromsorg och miljöhänsyn. Fint, vad som behövs och som jag undrat sedan länge hur det kommer sig, är hur det är möjligt att så enorma mängder mat som det handlar om inom skola, sjukvård etc inte ska vara ekologiska? I alla fall i mesta möjliga mån. Att våra barn serveras det billigaste, värsta tänkbara köttet, där djurskyddet är ett rent skämt, vid sin skollunch är ju direkt vidrigt. Kan de reformera lagen så att det upphör är jag mycket tacksam. 


2. Ursprungsmärkning kan ju först tyckas bra, men det finns i stor utsträckning redan och jag har tyvärr svårt att se att det skulle göra någon större skillnad. Alla de som haft öron och ögon öppna åtminstone lite grann sista åren vet mycket väl att t.ex. billigt danskt kött är mycket sämre både för djur och miljö än det svenska. Och så är det tyvärr i alltför många länder där antibiotika används och djur föds upp i tortyr. Men det hjälper inte, när svensken står där och ska handla så faller valet så ofta på det billiga danska köttet i alla fall. Ursprungsmärkning eller inte. Money rules. Så vore det inte bättre att beskatta det utländska istället? Om det sämre köttet har samma pris som det bättre svenska så borde väl folk kunna fatta rätt beslut ändå? 


3. Ko-peng är ju rent skrattretande om du frågar mig. Mjölkbönderna får redan bidrag, att de ska få ännu mer pengar till något som plågar djur och förstår miljön är ju helt galet. Det animaliska fettet är dessutom sämre än vegetabiliskt sett ur hälsoperspektiv. 


4. Att landsbygdsprogrammet ska prioriteras är väl inte fel? Det som ska prioriteras enligt programmet är en hållbar utveckling indelat i tre områden där det handlar om att förbättra jord- och skogsbrukets konkurrenskraft, miljön och landskapet samt livskvaliten. Prioriteringen ligger på bl.a. miljö, nya varor och tjänster samt utbildning. 

Utbildning är något jag efterfrågat tidigare, det behövs verkligen. Då skulle nog många fler sluta äta kött och definitivt sluta köpa importerat sådant. Miljö och nya varor tycker jag verkligen att vegetarisk mat handlar om. Man ska satsa på lokal och ekologisk mat och vad är då inte bättre än att satsa på vegetabilisk mat som släpper ut bara en bråkdel av vad animalisk dito gör? Satsa mer på soja och havre som är viktiga bärare inom den vegetariska maten.

Fram för mer produkter baserade på dessa råvaror istället. Havre- och sojadryck är fantastiska alternativ till komjölk. Oatly och Alpro är bara två exempel av många 
på leverantörer av vegetabiliska drycker. Främja vidare utveckling av den typen av produkter istället för att lägga mer pengar på att plåga kor som mot sin vilja blivit miljömarodörer. 

Tips på mjölkfria alternativ finns här om inspiration behövs. 

En kommentar på “Vänd på punkterna!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: