Det osunda köttet

Idag kan man läsa en mycket bra debattartikel i GP där Stig Bengmark och Köttfri Måndags Jonas Pausson lyfter fram det osunda i att ge bidrag på 1 500 kronor per mjölkko och år. Läs! 

Ett kilo kött motsvarar 26 kilo växthusgaser, att kött och mejeriprodukter är en enorm miljöbov vet vi. Att då subventionera det låter inte särskilt vettigt. Inte heller om man då ser det ur vinkeln gällande vår hälsa. Författarna lyfter fram flera olika aspekter som cancer, övervikt och diabetes.

Att två så självklara saker som hälsa och miljö blir kraftigt negativt påverkade av en viss föda så är det för mig obegripligt att konsumtionen ändå går upp. I samband med en artikel om slakterier förra veckan kunde man läsa att den mer än fördubblats sedan 60-talet. Även det gamla nyheter men jag fortsätter att förundras över fenomenet. Att artikeln handlade om småskaliga slakterier gör att man å andra sidan får intrycket av att folk bryr sig mer. Men om vad? Konsumtionen ökar ju ändå och djuren far fortfarande illa.

Ytterligare en sak som påverkar vår hälsa (och djurrätten) ordentligt är att det tydligen sker en ökning av amerikansk kött nu. Där är antibiotika godkänt i tillväxtbefrämjande ändamål vilket förstås är väldigt allvarligt. För allt i världen, köp aldrig något annat än svenskt kött. Men helst, sluta äta kött! För din skull. Och för miljöns skull. Och djurens skull.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: