Hett med vegetariskt

Tallrik med vegansk mat med en sked i

Idag har snacket gått varmt om att DN listat höstens krogtrender. Jag som lämnade alla DN-delar sånär som på Filmfredag hemma till resten av familjen kastade mig nyfiket över den när jag kom hem. ”Glödhett”. Vegetariskt är glödhett! Så otroligt trevligt att höra! Bra för dig som väljer det men även bra för djur och miljö givetvis. Härligt!

Det är förstås väldigt roligt att vegetarisk kost blir framlyft på ett så här fint sätt. Vad jag dock tycker är lite märkligt i sammanhanget är att Christina Cheng som är trendspanare ”vänder sig mot själva begreppet vegetariskt”. Varför då? Jo för det ”känns styrt”. Vadå känns styrt? Hon tycker att man ska toppa en grön rätt med bacon. Om man är trendspanare borde en väl kunna komma med en intressantare kompletterande ingrediens än bacon? Bacon är väl knappast trendigt?

Jag har ännu inte besökt restaurangen Gro som nämns i artikeln, kul med fler som satsar på grönt. Men får jag lov att fråga bara; räknas man som ”grön restaurang” bara för att man har en vegetarisk rätt? I så fall kan jag meddela att Stockholm har massor av gröna restauranger. Mycket trevligt om man ser det ur det perspektivet. Och det väljer jag att göra. Oavsett om man är veg eller bara nyfiken eller äter det då och då så är det ju verkligen hög tid att alla restauranger erbjuder gröna alternativ.

2013 borde det vara en självklarhet. Och jag tycker faktiskt att de allra flesta är tillmötesgående även om det inte finns något färdigt på menyn. Men det är väl där det finns en förbättring att önska. Jag som inte äter något annat blir ju tvungen att fråga om de kan fixa något. Det gör ju inte de som äter animalisk mat. Och då blir det ingen ökning av grönt. Så fram för bättre menyer kära restauranger, ni kan ju laga grön mat, de flesta av er!

Det blir dock en viss kontrast när man vänder på sidan. Där presenteras Dagens middag. Om nu vegetariskt är ”glödhett” så kunde väl en vegorätt varit ett bättre tips än fläskytterfilé?

2 kommentarer på “Hett med vegetariskt

  1. Gro serverar en vegetarisk och en blandad 4-rättersmeny kvällstid. Det verkar som att 4 av 6 rätter är vegetariska… Jag ska testa och återkommer!

Lämna ett svar

%d