Vegan i skolan

Grönsaker med texten "Vegan i skolan" ovanför

Jag har under åren fått väldigt många frågor gällande kost både på förskola och skola. Mest handlar frågorna om huruvida en kan få det, vilka krav en kan ställa och hur det fungerat för oss. Tips och råd helt enkelt. Och stöd.

Och det behövs vill jag lova. I en grupp på facebook har dessa frågor återkommit titt och tätt och det är en stor tröst att vi blir fler och att detta stöd finns. När min son bestämde sig för att sluta med animalier så fick vi fylla i ett intyg till förskolan för att han skulle få vegetarisk kost. De ville först inte ge honom det. Det fanns laktovegetarianer sedan tidigare och det var ok men inget ”värre” än så.

Skyldighet att servera vegansk kost

Jag ringde då till stadsdelsförvaltningen för att få veta vad en har för rätt till val av kost. Jag kom till slut i kontakt med en ansvarig person som berättade att skola och förskola är skyldig att servera denna mat till barnet. Precis som muslimer eller allergiker eller andra matpreferenser ska alla ha rätt att få sina etiska eller medicinska val tillgodosedda. Skönt att få det klart för sig då det var en del motstridigheter i början.

Med detta sagt blir jag både arg och ledsen när jag blir tipsad om en namninsamling som har startats på grund av att Linköpings kommun efter ett kommunalt upphandlingsbeslut angående kost- och måltidsservice inte längre kommer att kunna välja vegankost i skola och förskola. Väldigt märkligt för samtidigt säger de att man ska erbjuda alternativ kost ”till dem som av medicinska, religiösa, etiska eller kulturella skäl behöver det”. Ja, med då så. Skulle inte vegkost inbegripas där då? Helt självklart enligt mig, kan inte se något annat.

Mer info om detta finns hos Djurens Rätt Linköping och som protest mot detta har de startat en Facebook-grupp och även en namninsamling.

Uppmuntra vegetabilisk kost

När hälso- och miljöinformationen duggar tätt med budskapet att vi måste äta mer vegetarisk kost känns det oerhört bakvänt att ta del av detta. Jag kan inte förstå hur man kan stå för det, det borde tvärtom uppmuntras. Livsmedelsverket som skolor ofta hänvisar till säger också att det är ok med vegkost till barn. De påpekar även att det är ”bra om barn lär sig tycka om sådan mat i unga år, det ökar chansen för att de ska fortsätta med de vanorna även senare i  livet” och fortsätter sedan texten med tips på kost för den som behöver det.

Hoppas att Linköpings kommun tar sitt förnuft till fånga och låter barnen få möjlighet att följa sina etiska val – som de säger att en ska få!

3 kommentarer på “Vegan i skolan

  1. Hej. Jag håller med dig fullt ut Anna. Dem har verkligen gjort bort sig på den här punkten. De är fritt val och kommunen ska tillgodose alla barns behov, framför allt när det gäller kost som är en grymt viktig del utav livet, inte bara av etiska, medicinska och religiösa skäl utan också, precis som du säger en möjlighet för barn att lära sig goda vanor tidigt i livet. Det främjar också variation och det finns studier på att bra mat (balanserad samt sådan som man tycker om) förbättrar koncentration, därmed elevernas betyg och resultat. När jag var 12 år blev jag vegetarian, och hade inte samma stöd utav mina föräldrar som du har gett din son, vilket jag verkligen uppskattar. Jag tog själv tag i den här situationen, fick skriva på ett intyg och lämnade in. Det var enkelt för mig även om köket ibland klagade på hur mycket dyrare min mat blev (det var nämligen bara jag och två andra som var vegetarianer på hela högstadiet medan jag gick där) Nu när jag är vegan och ska arbeta i skolan som lärare, så kommer jag göra mitt bästa för att stödja det här eftersom att det är en självklar rättighet för alla barn att få äta vad dem vill i skolan. Det är bara synd att idioter på kommunen inte förstår det. / Lukas – lärarstudent, Linköping.

  2. Tack Lukas för att du delar med dig! Jag tror att det är väldigt bra för barnen att det finns en vuxen på plats som tänker som du. Tyvärr är det många som går i gamla spår och i skolan har Arla i många år fått fritt svängrum och fått många att tro på myten att mjölk ger starka ben osv. Jag hoppas att fler som du kommer in i skolan, eller åtminstone blir mer öppna i sitt tänkande, då det är viktigt att barnen får bra gröna vanor och framför allt att de barn som valt denna väg inte ska känna sig tvungna att börja äta djur pga grupptryck. Det har jag tyvärr hört många gånger. Lycka till!

  3. Pingback: Valfrihet | Vego Eco

Lämna ett svar

%d