Alternativ livsstil som grönavågare

Idag var det dags för Karin Adelsköld att sommarprata. Hon pratade om hur det är att växa upp mitt i skogen på 70-talet. Detta då hennes föräldrar valt en alternativ livsstil som grönavågare, de hade en stark tro på att livet på landet var rätt för miljöns skull. För allas skull. 

Jag tycker det var underbart att lyssna på det här programmet! Dels ur aspekten där hon berättar hur det är att vara barn till föräldrar som väljer en levnadsstil som skiljer sig från det ”normala”. Extra nära mina tankar för mina barn då jag själv tycker att vi lever helt ”normalt” liv men enligt min dotter inte alls gör det. Att äta vegetariskt och tänka på hur man hanterar sin miljö är inte annorlunda enligt mig utan bara helt självklart och allas skyldighet. 

Man får veta en del om hur det var att vara barn i denna miljö, om förbud mot både det ena och det andra men även hur dessa människor kämpade för en sund livsstil som inte hade något uttalat eko över sig på det sätt det har idag. 

En sak som Karin berörde som jag talat om i massor är detta vad maten innehåller och vad det är vi äter. Idag är det många som inte verkar veta alls vad det är de stoppar i munnen (är kyckling en maträtt eller ett djur?) och även vad det vi stoppar i oss har för ingredienser. Hon tog hästköttskandalen som exempel. Hon frågar sig hur man trodde att man skulle få ett halvt kilo innehållandes bra ingredienser för 19,90. Och varför oroa sig för hästkött som är bra kött och inte för de andra ingredienserna som till 85 procent bara är beskrivet som E-nummer. Hur tänkte de? Tänkte de alls? 

Mycket bra fråga jag ställt mig själv många gånger. Hon berättar om detta och så mycket annat miljö- och matrelaterat på ett så lättsamt sätt att programmet försvann fortare än kvickt. Undrade för mig själv varför hon bara fått halva sommarpratstiden jämfört med alla andra. Men så var det ju inte. Lyssna här

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: